W Spale obradowała Komisja Krajowa

Na dzisiejszym posiedzeniu Komisja Krajowa podjęła dwie bardzo ważne decyzje. Pierwsza z nich dotyczy demonstracji, którą zorganizujemy 10 maja w Warszawie (…). Chcemy też powtórzyć to, co robiliśmy już w 2012 roku, też za rządu pana premiera Donalda Tuska, czyli ogólnokrajowe referendum, tym razem w sprawie tzw. Zielonego Ładu. Chcemy spytać o tę politykę Polaków (…), bo przecież te „zielone” dyrektywy dosięgną każdego obywatela – powiedział Piotr Duda w rozmowie z Tygodnikiem Solidarność.
Wczoraj na przykład została przegłosowana tzw. dyrektywa budowlana. Ona od 2025 roku dosięgnie każdego, kto ma mieszkanie czy dom. Dlatego chcemy doprowadzić do powołania komitetu ogólnopolskiego dotyczącego procedury referendum w sprawie Zielonego Ładu, aby Polacy mogli się wypowiedzieć na ten temat. Chcemy jak najszybciej zebrać 500 tys. podpisów – mówi przewodniczący Komisji Krajowej.
Zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Bartłomiej Mickiewicz rozpoczął obrady Komisji Krajowej od modlitwy. W Roku ks. Popiełuszki modlono się jego słowami. Następnie członkowie KK byli świadkami wyjątkowego momentu. Po 12 latach z funkcją rzecznika przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” pożegnał się Marek Lewandowski. – To była niesamowita, wspaniała przygoda – praca dla Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”, praca dla dwóch przewodniczących, praca dla was, dla Komisji Krajowej. To jest coś, co się może zdarzyć tylko tutaj. Chciałem wam podziękować przed wszystkim za ogromną życzliwość i wsparcie – powiedział Marek Lewandowski.
W dalszej części obrad zaprzysiężono także nowego członka Komisji Krajowej. Jest nim Zbigniew Koban, wybrany niedawno na przewodniczącego Zarządu Regionu Elbląskiego NSZZ „S”.
Członkowie Komisji Krajowej dyskutowali m.in. na temat dalszych działań Solidarności oraz podsumowali udział w niedawnym proteście rolników. Powołany został także zespół ds. pakietu klimatycznego. Działacze przyjęli stanowisko ws. zmian w edukacji.