Władze

Przewodniczący ZR:

Kazimierz Kimso – ur. w 1961r. Przewodniczący Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” od czerwca 2010r., członek Komisji Krajowej. W „S” od 1980 r., w stanie wojennym współpracował z „Solidarnością Walczącą”. Wiceprzewodniczący Wojewódzkiej Rady Zatrudnienia i współzałożyciel, a obecnie przewodniczący Dolnośląskiej Komisji Ochrony Pracy przy Okręgowym Inspektoracie Pracy we Wrocławiu. Działa w Stowarzyszeniu Charytatywnym im. Kazimierza Michalczyka zajmującym się udzielaniem materialnej pomocy osobom represjonowanym w stanie wojennym. Interesuje się historią, socjologią, literaturą i filmem, mieszka we Wrocławiu.

Prezydium ZR:

Zastępca przewodniczącego / sekretarz: Zapart

Maria Zapart – urodzona w 1955r. Przewodnicząca Regionalnej Komisji Wyborczej,mieszka we Wrocławiu, interesuje się muzyką, turystyką górską i uprawą działki.

Zastępca przewodniczącego:

Mechliński

Radosław Mechliński – przewodniczący KZ w Urzędzie Miasta w Wałbrzychu. Odpowiedzialny m.in. za tworzenie programów które przy wsparciu funduszy unijnych pozwoliłyby na realizację celów statutowych Związku.

Skarbnik:
Krauze
Jarosław Krauze  – urodzony w 1957r. Skarbnik ZR NSZZ “S” Dolny Śląsk, delegat na WZD (od 1991r.) i KZD (od 1995 r.), członek KK (od 1998 r.), członek Prezydium Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania. Radny Rady Miejskiej Wrocławia. W „Solidarności” od 1980 r.

Członkowie Prezydium

GadzickiZbigniew Gadzicki – ur. 21.09.1953 r. w Kostomłotach. Do związku wstąpił 2.06.1989 r. Od 1998 r. do 2010 pełnił funkcję Wiceprzewodniczącego Rady Okręgowej Sekcji Kolejarzy Region Dolny Śląsk. Delegat na Krajowy Zjazd Delegatów od 2002 roku. Członek Prezydium Zarządu Regionu Dolny Śląsk od 21.06.2006 r. Delegat na Kongres Transportowców od 25.05. 2010 r. Członek Prezydium Sekcji Krajowej Kolejarzy od 25.05.2010 r. Delegat na Walne Zebranie Delegatów Sekcji Zawodowej PKP Cargo od 29.01.2010. Członek Prezydium Komisji Zakładowej od 16.03.1991 r.
Zainteresowania: książki i szaradziarstwo.

Janowicz basiaBarbara Janowicz – urodzona w 1953r., Zespół Uzdrowisk Kłodzkich S.A. w Polanicy, przewodnicząca KZ NSZZ “S” Powiatu Kłodzkiego, wiceprzewodnicząca Rady Sekcji Krajowej Uzdrowisk, członek ZR, delegat na KZD, w „S” od 1980 r., interesuje się historią, mieszka w Kłodzku.

Bogusław Jurgielewicz – przewodniczący KZ NSZZ “S” w Volvo Poland Wrocław, członek Rady SKPM i delegat na Kongres Metalowców, mieszka we Wrocławiu, interesuje się turystyką.

KaletaMarek Kaleta
– urodzony w 1953r. , przewodniczący MOZ “PZL-Hydral” SA we Wrocławiu, członek Regionalnego Funduszu Strajkowego , w “S” od 1980 r., interesuje się sportem, mieszka we Wrocławiu.

Piotr MaMajchrzakjchrzak
– urodzony w 1967r., „Diora” Galwanizer sp. z o.o. w Dzierżoniowie, Członek KZ i Regionalnej Komisji Wyborczej, delegat na KZD, interesuje się informatyką, literaturą i turystyką, mieszka w Dzierżoniowie.

Grzegorz Matkowski – urodzony w 1957r.,   TVP S.A. Oddział we MATKOWSKIWrocławiu, wiceprzewodniczący KZ i Krajowej Rady Sekcji R i TV, w “S” od 1989, interesuje się malarstwem, filmem, teatrem, TV, mieszka w Gądowie.

.

ToWójcikmasz Wójcik – urodzony w 1945r, pracuje przy Politechnice Wrocławskiej, Delegat na KZD od samego początku do chwili obecnej, Członek KK od 1990r. Przewodniczący ZR “S” Dolny Śląsk w latach 1990-1998, Przewodniczący Kz Politechnika Wrocławska. V-ce przewodniczący Międzynarodowej Organizacji Pracy w 2003r. Zna języki rosyjski i angielski.

Członkowie ZR:

ZENON ADAMSKI – przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Herbapol Wrocław SA. W poprzedniej kadencji członek Regionalnej Komisji Rewizyjnej.
ZYGMUNT AUGUŚCIK– przewodniczący MOZ Ziemi Strzelińskiej, przewodniczący KZ przy Sudzucker Polska SA, z-ca przew. Sekcji Krajowej Cukrownictwa. Oprócz tego reprezentuje „S” w Radzie Zatrudnienia pow. Strzelin.
RYSZARD BARTNICKI – przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” Powiatu Milickiego, prowadzi Biuro „S” w Miliczu od 1999 r., w „S” od 1980 r., uprawia wędkarstwo, mieszka w Miliczu.
IRENEUSZ BESSER – przewodniczący KZ przy Zakładzie Porcelany Stołowej „Karolina” w Jaworzynie Śl. Delegat WZD Sekretariatu Przemysłu Chemicznego (98–02), a także Delegat WZD Sekcji Krajowej Ceramików (od 2002 r.) Od maja 2014 r. przewodniczący Sekcji Krajowej Ceramików. Skończył liczne szkolenia, zna j. niemiecki.
SŁAWOMIR BIELAKIEWICZ – przewodniczący NSZZ „Solidarność” w Toyota Motor Manufacturing Poland, członek Rady Sekcji Krajowej Przemysłu Motoryzacyjnego NSZZ „Solidarność”. Hobby – sporty motorowe
KAZIMIERZ BOGUCKI – przewodniczący Rady Oddziału Powiatu Górowskiego NSZZ „Solidarność”.
MAŁGORZATA CALIŃSKA–MAYER – przewodnicząca MOZ Polar-Whirpool Polska SA oraz delegat na KZD, od 1992 r. członek Komisji Krajowej, w latach 1995–2006 wiceprzewodnicząca prezydium Zjazdu Krajowego, przewodnicząca Sekcji Krajowej Przemysłu Elektromaszynowego, członek Rady Sekretariatu Metalowcówczłonek Komitetu Polityki Przedsiebiorstw IndustriALL Europe, mediator na liście MPiPS. Członkini Europejskiej Rady Zakładowej Whirlpool Polska SA.
MIROSŁAW CHOŁDA – przewodniczący Rady Oddziału Powiatu Średzkiego, z-ca przewodniczącego Sekcji Krajowej Budownictwa i delegat na Kongres Sekcji Krajowej Budownictwa.
ZOFIA CIERNIEWSKA – MOZ NSZZ „Solidarność” przy Termet SA przewodnicząca MOZ od 1995 r., sekretarz KZ od 1989–1985, w „S” od 1980 r., przewodnicząca Rady Oddziału Powiatu Świdnickiego, uprawia działkę, mieszka w Świebodzicach. Zainteresowania – turystyka górska.
WIKTOR CISŁOWSKI – MOZ NSZZ „Solidarność” przy „HUTMEN” SA, w latach 1989–1998 przewodniczący KZ PRM „Spomasz” W-w, w latach 1995–1999 członek RKR ZR „S” DŚ, obecnie członek KZ MOZ „HUTMEN” SA. Hobby – sport i muzyka.
URSZULA DRZEWIŃSKA – OZ NSZZ „Solidarność” przy Operze Wrocławskiej, członkini Rady Sekretariatu Kultury.
MAŁGORZATA FRANECZEK – MOZ NSZZ „Solidarność” przy LG Display Poland Sp. z o.o. Wiceprzewodnicząca Krajowej Sekcji Teleelektronicznej.
ZBIGNIEW GADZICKI – ZOZ PKP Cargo SA Dolnośląski Zakład Spółki we Wrocławiu, członek prezydium KZ, delegat na KZD, członek Rady Sekcji Krajowej Kolejarzy. W „S” od 1989, hobby: książki i szarady, mieszka we Wrocławiu.
MAREK GIEDZIUN – ZOZ NSZZ „Solidarność” Akwawit-Brasco SA. W związku od 1980 r., pełni funkcję przewodniczącego KZ, członek Rady Sekcji Krajowej Przemysłu Spirytusowego i Drożdżowego – Koordynator ds. łamania praw pracowniczych i związkowych. Zainteresowania: inwestycje giełdowe, wędkarstwo.
EWA JAKIMOWICZ – przewodnicząca KZ NSZZ „Solidarność” w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym im. Mikulicza-Radeckiego we Wrocławiu., członkini Rady Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”.
BARBARA JANOWICZ – NSZZ „Solidarność” w Zespole Uzdrowisk Kłodzkich, przewodnicząca KZ i Rady Oddziału Powiatu Kłodzkiego, wiceprzewodnicząca Rady Sekcji Krajowej Uzdrowisk, delegat na KZD, członkini Powiatowej Rady Zatrudnienia, w „S” od 1980 r., interesuje się historią, mieszka w Kłodzku.
KAZIMIERZ JANOWICZ – przewodniczący Komisji Podzakładowej NSZZ „Solidarnośc” Tauron Kraków Oddział we Wrocławiu, przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Tauron – Dystrybucja Kraków, członek Rady Sekcji Krajowej Energetyki NSZZ „Solidarność”.
BOGUSŁAW JURGIELEWICZ – przewodniczący ZOZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Volvo Polska Sp. z o.o., członek Rady Sekcji Krajowej Przem. Motoryzacyjnego, członek Rady Krajowego Sekretariatu Metalowców, przedstawiciel pracowników Volvo Polska do Europejskiej Rady Zakładowej Volvo AB, zainteresowania: turystyka, sport.
MAREK KALETA – NSZZ „Solidarność” HS Wrocław Sp. z o.o. (dawny PZL-Hydral), w „S” od 1980 r., interesuje się sportem, dobrą muzyką. Mieszka we Wrocławiu.
KAZIMIERZ KIMSO – przewodniczący Zarządu Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” od 2010 r., przewodniczący KZ „S” w Nordis Chłodnie Polskie SA, wiceprzewodniczący Wojewódzkiej Rady Zatrudnienia, przewodniczący Dolnośląskiej Komisji Ochrony Pracy przy Okręgowym Inspektoracie Pracy we Wrocławiu, delegat na Kongres Sekretariatu Przemysłu Spożywczego.
PAWEŁ KNAP – MOZ NSZZ „Solidarnośc” przy Fabryce Automatów Tokarskich Wrocław SA przewodniczący KZ od 1994 r., członek KZ pierwszej kadencji, w „S” od 1980 r., mieszka we Wrocławiu.
KRYSTYNA KOCHAN – przewodnicząca MOZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania Wrocław Krzyki.
HALINA KOWALEWSKA– przewodnicząca MOZ Pracowników Ochrony Zdrowia Ziemii Kłodzkiej NSZZ „Solidarność”.
ANDRZEJ KOWALSKI– przewodniczący Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” Region Dolny Śląsk.
ADAM KRAKIEWICZ– Przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Lasy Państwowe Naleśnictwo Bystrzyca Kłodzka, przewodniczący Międzyregionalnej Sekcji Pracowników Leśnictwa przy RDLP we Wrocławiu.
JAROSŁAW KRAUZE – MOZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania Wrocław Krzyki, skarbnik ZR, delegat na KZD, członek KK, Radny RM Wrocławia. W „Solidarności” od 1980 r. Zainteresowania: turystyka, narciarstwo.
HENRYKA KRÓL – przewodnicząca KZ POZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Poczty Polskiej we Wrocławiu
TADEUSZ KURKOWIAK – KZ przy „Poltegor-Instytut” Instytut Górnictwa Odkrywkowego, członek Rady Krajowej Sekcji Górnictwa Węgla Brunatnego, delegat na WZD Sekretariatu Górnictwa i Energetyki.
TOMASZ LEWICKI – wiceprzewodniczący OZ NSZZ „S” w GKN Olesnica, hobby – sporty motorowe i fotografia
PIOTR MAJCHRZAK – MOZ NSZZ „Solidarność” przy Diora Galwanizer, członek Krajowej i Regionalnej Komisji Wyborczej, delegat na KZD, członek Powiatowej Rady Zatrudnienia, w „S” od 1985, interesuje się informatyką, literaturą i turystyką, mieszka w Dzierżoniowie.
GRZEGORZ MAKUL – członek Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” MPK Wrocław, delegat na Kongres Sekretariatu Służb Publicznych NSZZ „Solidarność”, członek Rady Sekcji Krajowej Komunikacji Miejskiej NSZZ „Solidarnośc”.
EDWARD MAŚLANKIEWICZ – przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” w JK Metal sp. z o.o w Świdnicy
GRZEGORZ MATKOWSKI – przewodniczący Komisji Oddziałowej w TVP SA we Wrocławiu, wiceprzewodniczący KZ TVP SA, wiceprzewodniczący Krajowej Sekcji Radia i Telewizji, w „S” od 1989, interesuje się malarstwem, filmem, teatrem, TV, mieszka w Gądowie.
RADOSŁAW MECHLIŃSKI – zastępca przewodniczącego ZR NSZZ „S” Dolny Śląsk, członek KZ MOZ Pracowników Administracji Samorządowej w Wałbrzychu. Odpowiedzialny m.in. za tworzenie programów unijnych, członek komitetu monitorującego RPO WD.
WIESŁAW NATANEK – przewodniczący MOZ NSZZ „Solidarność” przy Dolnośląskim Zakładzie Przewozów Regionalnych, 2006-2010 – członek Regionalnej Komisji Rewizyjnej.
LESZEK NOWAK – przewodniczący Sekcji Regionalnej Kultury NSZZ „Solidarność”, przewodniczący „Solidarności” w Teatrze Polskim we Wrocławiu.
ANDRZEJ PRZYTUŁA – przewodniczący POZ NSZZ „Solidarność” Hoteli Orbis SA Wrocław, delegat na Krajowy Kongres Sekcji Hotelarstwa.
MIROSŁAW RZEPKA– zastępca przewodniczącego MOZ NSZZ „Solidarność” PKP Energetyka Wrocław.
BARBARA SERAFINOWSKA– KZ NSZZ „Solidarność” przy Okręgowym Inspektoracie Pracy we Wrocławiu, zastępca przewodniczącego KZ NSSZ „S” przy Okręgowej Inspekcji Pracy we Wrocławiu, członek Polskiego Związku Łowieckiego. Zainteresowania: żeglarstwo, narciarstwo, kajakarstwo, łowiectwo.
EUGENIUSZ SKORUPKA– członek KZ NSZZ „Solidarność” przy PCC Rokita w Brzegu Dolnym. Przewodniczący Rady Miasta w Brzegu Dolnym.
LESZEK SOKALSKI – KZ przy Dolnośląskim Szpitalu Specjalistycznym im. T. Marciniaka Centrum Medycyny Ratunkowej SPZOZ, członek prezydium ZR, delegat na KZD, w „S” od 1980 r., lubi książki, muzykę, mieszka we Wrocławiu.
ZYGMUNT STELMACH – ZOZ NSZZ „Solidarność” przy PWiK Delfin sp. z o.o w Ząbkowicach Śląskich, przewodniczący Rady Oddziału Ząbkowice Śląskie, przewodniczący Powiatowej Rady Zatrudnienia.
KAZIMIERA SYGULSKA – MOZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania Ziemi Dzierżoniowskiej.
HANNA TROCHIMCZUK-FIDUT – Przewodnicząca Międzyregionalnej Sekcji Ochrony Zdrowia, członkini Rady Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność”.
DANUTA UTRATA – przewodnicząca MOZ pracowników Oświaty i Wychowania Wrocław – Centrum, przewodnicząca Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania, członkini Prezydium Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”
ROMAN WAWRZYNIAK – przewodniczący Komisji Podzakładowej NSZZ „Solidarność” w Polskiej Spółce Gazownictwa Oddział we Wrocławiu, z-ca przewodniczącego – sekretarz – KZ NSZZ „Solidarność” w PSG w Warszawie, z-ca przewodniczącego – sekretarz Rady Sekcji Krajowej Górnictwa Naftowego i Gazownictwa NSZZ „Solidarność”, członek Rady Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ „Solidarność”
DANIEL WITUSZYŃSKI – przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Toyota Motor Industries w Jelczu–Laskowicach
WIESŁAW WOJCIECHOWSKI – przewodniczący KZ w Komendzie Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej we Wrocławiu, wiceprzewodniczący Krajowej Sekcji Pożarnictwa NSZZ „Solidarność” oraz szef struktury regionalnej.
TOMASZ WÓJCIK – Przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” przy Politechnice Wrocławskiej, delegat na KZD od samego początku do chwili obecnej, członek KK od 1990 r. w latach 1990–94 członek prezydium KK, przewodniczący ZR „S” Dolny Śląsk w latach 1990–1998, członek Rady Administracyjnej Międzynarodowej Organizacji Pracy w Genewie, przedstawiciel „S” w MOP nieprzerwanie od 1991 r.
MARIA ZAPART – ZOZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Regionu Dolny Śląsk, zastępca przewodniczącego ZR i sekretarz ZR Dolny Śląsk, przewodnicząca Regionalnej Komisji Wyborczej od 2006 r., mieszka we Wrocławiu.
REMIGIUSZ ZGARDA – przewodniczący POZ NSZZ „S” w Kopex Machinery Wałbrzych, wiceprzewodniczący w ZOZ Kopex Machinery. Mieszka w Wałbrzychu. Hobby – pływanie.
MARCIN ZIELIŃSKI – przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Kaufland Polska Markety, członek Rady Sekcji Krajowej Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność”.

REGONALNA KOMISJA REWIZYJNA

Mieczysława Drużbicka – przewodnicząca