Popierają strajk rolników

Obradujący w czwartek 8 lutego Kongres Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „S” przyjął stanowisko popierające organizowany przez Solidarność Rolników Indywidualnych strajk generalny. Popieramy strajk rolników. Co więcej, wiele osób należących do naszego Sekretariatu ma zamiar włączyć się w jutrzejsze działania osobiście – mówił po Kongresie Zbigniew Sikorski, przewodniczący starego-nowego Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego i Rolnictwa NSZZ „S”.
W związku z przystąpieniem do Sekretariatu dwóch Krajowych Sekcji z byłego Sekretariatu Rolnictwa Kongres podjął uchwałę o zwiększeniu liczby członków Rady Sekretariatu oraz o zmianie nazwy. Teraz brzmi ona: Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego i Rolnictwa NSZZ „S”.
W nowym składzie Rady znaleźli się: przewodniczący Krajowej Sekcji Rolnictwa Jan Zdun oraz przewodnicząca Krajowej Sekcji Pracowników Doradztwa Rolniczego Anna Król.
W spotkaniu uczestniczyli także m.in. Emilia Janicka – koordynator IUF, oraz Kazimierz Kimso, przewodniczący Zarządu Regionu Dolny Śląsk NSZZ „S”, który prowadził Kongres.