Obchody Zbrodni Katyńskiej

82 lata temu, prawie 22 tysiące polskich jeńców zostało wywiezionych i rozstrzelanych w Katyniu na rozkaz Józefa Stalina.
Uchwałą Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 14 listopada 2007 roku dzień 13 kwietnia ustanowiony został Dniem Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej.
Dzień Pamięci obchodzony jest w rocznicę opublikowania przez Niemców w 1943 r. informacji o odkryciu w ZSRR masowych grobów oficerów Wojska Polskiego, policjantów, urzędników, uczonych, artystów, lekarzy, nauczycieli, prawników wziętych do niewoli po agresji ZSRR na Polskę. Stanowili oni elitę narodu, jego potencjał obronny, intelektualny i twórczy. Związek Radziecki przyznał się oficjalnie do popełnienia zbrodni dopiero po pięćdziesięciu latach od dokonania mordu 13 kwietnia 1990 roku.
Pod Pomnikiem Ofiar Zbrodni Katyńskiej zebrały się delegacje rządowe, samorządowe, organizacje społeczne, reprezentacje służb mundurowych, delegacje szkolne i mieszkańcy Wrocławia.
O tragicznych wydarzeniach sprzed lat mówili Teresa Gwara, prezes Stowarzyszenia Rodzin Katyńskich, Jarosław Kresa, wicewojewoda dolnośląski i Andrzej Jaroch, przewodniczący Sejmiku Dolnośląskiego.

W uroczystościach wzięła udział delegacja dolnośląskiej “Solidarności” na czele z przewodniczącym Kazimierzem Kimso wraz z pocztem sztandarowym.
jw

foto Janusz Wolniak