Chcemy dialogu i godnej płacy

Ponad setka związkowców z Simoldes Plasticos Polska sp. z o.o wsparta członkami Zarządu Regionu pikietowała w poniedziałek 13 lutego bramę zakładu w Jelczu-Laskowicach. Powodem akcji było uporczywe stanowisko zarządu firmy ignorujące prawo reprezentantów załogi – MOZ NSZZ “Solidarność” Pracowników Volvo Polska Sp. z o.o do negocjowania podwyżek. O tym, że nikt nie ma prawa wyznaczać związkowcom osób do negocjacji mówił Bogusław Jurgielwicz. Szef MOZ przypomniał zebranym, że w tym miejscu niecały tydzień temu w ankiecie wypowiedzieli się pracownicy zakładu w przeważającej większości popierający działania struktury związkowej.

Kazimierz Kimso, przewodniczący Zarządu Regionu apelował do zarządu firmy o rzetelny dialog. Szef Solidarności w Whirlpool Wrocław Krzysztof Domagała odczytał petycję.
Do protestujących dołączali licznie pracownicy kończący zmianę. Niestety nie pojawił się, mimo zaproszenia, nikt z zarządu. Na bramie delegacja z petycją nie została wpuszczona na teren zakładu  i wobec tego organizatorzy protestu postanowili przesłać petycję pocztą.
Petycja do Prezesa Zarządu Simoldes Plasticos Polska sp. z o.o.
Jako legalnie wybrani reprezentanci załogi zwracamy się do Pana z żądaniem przestrzegania prawa. Taktyka unikania dialogu oraz przedstawiania działań Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” jako rzekome wtrącanie się w sprawy zakładu Simoldes Plasticos w Jelczu-Laskowicach jest nieskuteczna i spełnia wszelkie znamiona utrudniania działalności związkowej.
Jest to niezgodne z polskim prawem oraz zaleceniami Międzynarodowej Organizacji Pracy!
Wyniki przeprowadzonej ankiety w dniu 8 lutego bieżącego roku są jednoznaczne. Ponad 300 pracowników z tego zakładu poparło spór zbiorowy oraz działania Związku, mające doprowadzić do realnych i godnych podwyżek płac w Simoldes Plasticos Polska.
To nie są ambicje pojedynczego działacza z innego zakładu!
Legalność naszego prawa do podejmowania działalności związkowej potwierdził Sąd Rejonowy Wrocław Śródmieście w postanowieniu wydanym 25 stycznia br.! Potwierdza w nim skuteczne połączenie MOZ NSZZ „Solidarność” Pracowników Volvo Polska Sp. z o.o. z Zakładową Organizacją Związkową Simoldes Plasticos Polska Sp. z o.o., jak również liczebność organizacji.
Posiadając tak mocne poparcie załogi ze spokojem i dobrą wolą oczekujemy, że podejmie Pan decyzję, aby jak najszybciej przedstawiciele zarządu usiedli przy jednym stole z przedstawicielami Związku i w duchu dialogu wypracowali jak najlepsze rozwiązania płacowe korzystne zarówno dla pracowników jak i przyszłości zakładu.
W trudnej sytuacji gospodarczej, przy wysokiej inflacji pracownicy domagają się godnej zapłaty za swoją pracę.
Panie Prezesie!
Wzywamy do dialogu!