Tylko dla Niemców?

Informacja o wypłacie nagrody dla pracowników niemieckich spółek należących do Grupy ZF za ich zaangażowanie w pracy podczas trudnego okresu pandemii, wywołała reakcję u pracowników dawnego Wabco we Wrocławiu. Okazuje się jednak, że zarząd firmy nie planuje wypłaty dodatkowych pieniędzy dla pracowników zatrudnionych w Polsce.
Tymczasem około 50 tysięcy pracowników firmy ZF w Niemczech otrzymało specjalną wypłatę Corona i premię lojalnościową wraz z marcową wypłatą. Grupa uzgodniła także z Centralną Radą Zakładową długoterminowy model podziału zysków, a także budżety inwestycyjne na kwestie społeczne. Covidowa premia wyniosła 1100 euro.(ponad 5 tys. zł).
Te nagrody nie dotyczą niemieckich pracowników byłego WABCO tłumaczy w odpowiedzi na pismo związków zawodowych działających w zakładzie dyrektor personalna Mirela Kik. Jej zdaniem wynikło niepotrzebne zamieszanie z powodu nieprecyzyjnego komunikatu, sugerującego, że nagroda w wysokości 1100 euro jest czymś nadzwyczajnym, a nie normalną nagrodą wynikającą z uzgodnionych wcześniej zapisów w Grupie ZF.
Ależ, to jest nadzwyczajna premia za postawę pracowników podczas pandemii – uważają związkowcy i powołują się na artykuły w niemieckich mediach (np. branżowy Automobilwoche z 7 marca br), tak właśnie przedstawiające wypłatę „Corona Sonderauszahlung” co można przetłumaczyć jako specjalną premię covidową.
W Polsce znane są przypadki takiego docenienia pracowników za ich postawę w czasie pandemii koronawirusa. Np. sieć handlowa Biedronka ogłosiła, że jeszcze przed Wielkanocą wypłaci dodatek 2,8 tys. zł swoim 55 tysiącom pracownikom. W ten sposób Jeronimo Martins Polska chce się odwdzięczyć swojej załodze za codzienne wysiłki w kolejnym roku naznaczonym pandemią i jej ekonomicznymi skutkami. Premię dostaną zatrudnieni na umowę o pracę w firmie od co najmniej 1 kwietna zeszłego roku i byli zatrudnieni 1 kwietnia br. Kolejnym warunkiem jest ilość nieobecności w roku 2021. Nie może przekroczyć 180 dni. Zatrudnieni w niepełnym wymiarze, otrzymają nagrodę proporcjonalnie do wymiaru etatu.
Odpowiedź pani dyrektor jest rozczarowująca dla naszych pracowników. Czy zarząd uważa, że nasi pracownicy nie przykładali się do pracy podczas pandemii i są gorsi od naszych kolegów zza Odry? – pyta Tomasz Martowicz, przewodniczący NSZZ „Solidarność” w ZF CV Systems Poland.
Związki zawodowe działające we wrocławskim zakładzie wystosowały 7 kwietnia żądanie wypłaty premii w wysokości 1100 euro. W razie niespełnienia tego postulatu zapowiadają wszczęcie sporu zbiorowego.