Porozumienie z prezydentem

We wtorek 5 maja br w siedzibie NSZZ “Solidarność” w Warszawie przewodniczÄ…cy Komisji Krajowej Piotr Duda podpisaÅ‚ porozumienie programowe z ubiegajÄ…cym siÄ™ o reelekcjÄ™ prezydentem Andrzejem DudÄ….
Nowa umowa programowa z NSZZ “Solidarność” zakÅ‚ada m.in.: utrzymanie programów spoÅ‚ecznych, wprowadzenie dodatku solidarnoÅ›ciowego i Funduszu Medycznego.

To już drugie porozumienie ZwiÄ…zku z Andrzejem DudÄ…. Pięć lat temu ówczesny kandydat na prezydenta zobowiÄ…zaÅ‚ siÄ™ do obniżenia wieku emerytalnego oraz wprowadzenia emerytur stażowych. SpeÅ‚niony zostaÅ‚ postulat obniżenia wieku emerytalnego. Prezydent Duda zobowiÄ…zaÅ‚ siÄ™ m.in. do speÅ‚nienia drugiego postulatu. W umowie zapisano to jako ” kontynuacjÄ™ reformy systemu emerytalnego z uwzglÄ™dnieniem interesu pracowników o najdÅ‚uższym stażu pracy”
Prezydent podziÄ™kowaÅ‚ NSZZ “Solidarność” za obronÄ™ pracowników i ich rodzin. – PatrzÄ™ z satysfakcjÄ… na ten dorobek ZwiÄ…zku – powiedziaÅ‚.

Przypomnijmy, że podpisanie porozumienia postulowali już na marcowych obradach czÅ‚onkowie ZarzÄ…du Regionu Dolny ÅšlÄ…sk NSZZ “Solidarność”. PrzyjÄ™li wówczas  stanowisko ws umowy spoÅ‚ecznej dotyczÄ…cej wyborów prezydenckich. DziaÅ‚acze w dokumencie wzywali KomisjÄ™ KrajowÄ… do sformuÅ‚owania katalogu najważniejszych spraw do rozwiÄ…zania i przedstawienia ich urzÄ™dujÄ…cemu prezydentowi Andrzejowi Dudzie. “wyrażamy przekonanie, że warto podpisać z nim kolejne porozumienie, na kolejnÄ… kadencjÄ™” napisali 9 marca dziaÅ‚acze dolnoÅ›lÄ…skiej SolidarnoÅ›ci.

Umowa programowa Prezydenta RP z NSZZ Solidarność

Drukuj ten artykuÅ‚ Drukuj ten artykuÅ‚