Porozumienie płacowe w Politechnice

W środę 15 maja rektor Politechniki Wrocławskiej zawarł ze związkami zawodowymi działającymi w tej uczelni porozumienie płacowe. Podwyżki dla każdego pracownika wyniosą około czterysta złotych, a długoletni pracownicy, najniżej zarabiający otrzymają nawet ponad sześćset złotych. Jak podkreśla przewodniczący zakładowej Solidarności Tomasz Wójcik tegoroczne podwyżki są efektem rzetelnych uzgodnień między stronami, co kontrastuje z odgórnie prowadzonymi przez ministerstwo rzekomymi konsultacjami związanymi z wprowadzaniem w ubiegłym roku tzw ustawy 2.0, krytykowanej m.in. przez NSZZ „Solidarność” za faktyczną likwidację autonomii środowiska akademickiego i przekazanie niemal całej władzy w ręce rektorów.
Solidarność w Politechnice Wrocławskiej ma jeszcze jeden istotny powód do zadowolenia – po 6 latach siedziba organizacji zakładowej wróciła do kampusu głównego uczelni. Przypomnijmy, że w 2013 r. ówczesny rektor Tadeusz Więckowski zdecydował, łamiąc zawartą umowę, mimo protestów Komisji Zakładowej, o przeniesieniu biura zakładowej Solidarności na ulicę Gdańską, a zatem poza główny zespół budynków Politechniki. W istotny sposób utrudniło to kontakt pracowników z Solidarnością. To przeniesienie dziwnie korespondowało ze sprzeciwem Solidarności wobec sposobu rozdziału podwyżek wynagrodzeń przez ówczesnego rektora.
Obecny rektor Cezary Madryas podczas kampanii wyborczej obiecał, że przywróci siedzibę Związku do kampusu głównego uczelni i słowa dotrzymał. Oficjalne, uroczyste otwarcie siedziby na którym pojawił się wypróbowany przyjaciel dolnośląskiej „Solidarności” ks. prałat Mirosław Drzewiecki odbyło się 14 maja br.
Fot. Krzysztof Mazur