Obchody Rodła

Apel pamięci, złożenie kwiatów pod tablicą z Prawdami Polaków spod Znaku Rodła i msza św. we wrocławskiej archikatedrze, tak we Wrocławiu obchodzono 84. rocznicę ogłoszenia Prawd Polaków spod Znaku Rodła.

W tym roku przypada również 100. rocznica powstania Związku Polaków w Niemczech, dla którego Prawdy Polaków spod Znaku Rodła były ideową podstawą.

Rodło to symbol Związku Polaków w Niemczech. Powstał w 1933 r., a jego nazwa to zbitka pierwszych dwóch liter wyrazu “rodzina” i ostatnich trzech wyrazu “godło”. Znak na czerwonym tle przedstawia białe rodło, które symbolizuje bieg Wisły z zaznaczonym na nim Krakowem. Związek Polaków w Niemczech prowadził działalność gospodarczą, kulturalną i polityczną, bronił też praw i interesów polskiej mniejszości narodowej w Niemczech.

Pięć Prawd Polaków spod Znaku Rodła to: “Jesteśmy Polakami! Wiara Ojców naszych jest wiarą naszych dzieci! Polak Polakowi bratem! Co dzień Polak Narodowi służy! Polska Matką naszą, nie wolno mówić o Matce źle!”.

Uroczystości z udziałem przedstawicieli władz samorządowych i rządowych, parlamentarzystów, wojska oraz młodzieży rozpoczęły się pod tablicą z Prawdami Polaków spod Znaku Rodła przy kościele św. Marcina na Ostrowie Tumskim.

Tadeusz Szczyrbak, prezes Rodziny Rodła – Wrocław, podkreślił, że obchody rocznicy ogłoszenia Prawd Polaków spod Znaku Rodła odbywają się we Wrocławiu po raz 18. „Uroczystości te mają wymiar historyczny, ale też współczesny, w kontekście aktualnego patriotyzmu i tego co dzieje się dziś w Ukrainie” – powiedział Szczyrbak.

-Przed nami, ale i przed całą Europę olbrzymie wyzwania. Będziemy musieli się zmierzyć z wieloma problemami, ale patrząc w przeszłość na patriotyczne zachowanie naszych rodaków, widzimy że wszystkie przeciwności losu można przezwyciężyć. Stoimy po stronie dobra, a dobro zwycięża. Musimy być razem, a to pokazują nam prawdy Polaków – mówił wicemarszałek sejmiku wojewódzkiego Marcin Krzyżanowski.

Radny sejmiku wojewódzkiego Tytus Czartoryski dobitnie podkreślił, że pomimo wielu wieków germanizacji, Polacy byli w stanie wykrzesać z siebie siły duchowe i znaleźć te prawdy, które powinny nas zawsze prowadzić. – Jest to dla nas testament i wskazanie i wobec tych, którzy już odeszli i zobowiązanie wobec tych, którzy te prawdy następnym pokoleniom przekazują. Dziś ze szczególną głębią odczuwamy nasz patriotyzm, bo widzimy jak on hartuje się u naszych Braci Ukraińców za wschodnią granicą – zaznaczył radny Czartoryski.

Po uroczystościach pod tablicą z Prawdami Polaków spod Znaku Rodła przy kościele św. Marcina, we wrocławskiej archikatedrze odbyła się msza św., której przewodniczył biskup senior diecezji świdnickiej Ignacy Dec.

jw

foto Janusz Wolniak