Drugie życie ogórka

Tarasując autobusem jelcz (zwanym popularnie ogórkiem) wjazd do zajezdni Tomasz Surowiec rozpoczął 26 sierpnia 1980 r. strajk w zajezdni przy ulicy Grabiszyńskiej we Wrocławiu. Był to początek dolnośląskiej Solidarności. Przypomniano to w środę 26 czerwca w gmachu głównym Politechniki Wrocławskiej. Spotkanie na którym podpisano list intencyjny ma na celu urzeczywistnić przedsięwzięcie pod tytułem: „Drugie życie strajkowego Jelcza 043”. Inicjatywę podjęły Politechnika Wrocławska, Jelcz Spółka z o.o., Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne Spółka z o.o. oraz NSZZ „Solidarność” Region Dolny Śląsk. Rezultatem współdziałania tych instytucji będzie renowacja autobusu Jelcz 043 oraz przywrócenie jego wyglądu z 1980 r., przy jednoczesnym nadaniu mu cech pojazdu nowoczesnego, odpowiadającego najnowszym standardom.
List w imieniu Regionu Dolny Śląsk NSZZ “Solidarność” podpisał przewodniczący ZR Kazimierz Kimso. Ponadto w spotkaniu uczestniczyli rektor PWr Cezary Madryas, prezes MPK Wrocław Krzysztof Balawejder, dyrektor Centrum Historii Zajezdnia Marek Mutor, prezes spółki Jelcz Leon Szuturma.