Czuwali przy grobie patrona ZwiÄ…zku

Członkowie dolnośląskiej Solidarności czuwali przy grobie ks. Jerzego przed kościołem pw. św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu. Kilka razy w roku w tej warcie, mającej długoletnią tradycję, biorą udział nasi związkowcy.

SÅ‚użba ta powstaÅ‚a jeszcze za życia ks. Jerzego, w koÅ„cu 1982 r., gdy wrzucono cegÅ‚Ä™ z materiaÅ‚em wybuchowym do mieszkania i zagrożone byÅ‚o jego życie. ZawiÄ…zaÅ‚a siÄ™ wtedy grupa osób peÅ‚niÄ…cych caÅ‚onocne dyżury przy plebanii KsiÄ™dza i na terenie przykoÅ›cielnym. Na dobre jednak zaczęła dziaÅ‚ać po jego Å›mierci. – Jest to nieustanne czuwanie, aby żyÅ‚o dzieÅ‚o, sprawa, idea, Prawda, czyli te wartoÅ›ci, za które oddaÅ‚ swoje mÅ‚ode życie ks. Jerzy PopieÅ‚uszko – tak w artykule Mileny Kundziuk dla tygodnika Niedziela  uzasadniaÅ‚ to Jan Marczak, szef SÅ‚użby. Zwraca uwagÄ™ na oddanie, wytrwaÅ‚ość i bezinteresowność tych, którzy przybywajÄ… z różnych zakÄ…tków Polski, by czuwać przy grobie KapÅ‚ana MÄ™czennika.
Za miesiąc przypada rocznica porwania błogosławionego księdza Jerzego przez funkcjonariuszy SB 19 października 1984r.

Drukuj ten artykuÅ‚ Drukuj ten artykuÅ‚