Czuwali przy grobie patrona Związku

Członkowie dolnośląskiej Solidarności czuwali przy grobie ks. Jerzego przed kościołem pw. św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu. Kilka razy w roku w tej warcie, mającej długoletnią tradycję, biorą udział nasi związkowcy.

Służba ta powstała jeszcze za życia ks. Jerzego, w końcu 1982 r., gdy wrzucono cegłę z materiałem wybuchowym do mieszkania i zagrożone było jego życie. Zawiązała się wtedy grupa osób pełniących całonocne dyżury przy plebanii Księdza i na terenie przykościelnym. Na dobre jednak zaczęła działać po jego śmierci. – Jest to nieustanne czuwanie, aby żyło dzieło, sprawa, idea, Prawda, czyli te wartości, za które oddał swoje młode życie ks. Jerzy Popiełuszko – tak w artykule Mileny Kundziuk dla tygodnika Niedziela  uzasadniał to Jan Marczak, szef Służby. Zwraca uwagę na oddanie, wytrwałość i bezinteresowność tych, którzy przybywają z różnych zakątków Polski, by czuwać przy grobie Kapłana Męczennika.
Za miesiąc przypada rocznica porwania błogosławionego księdza Jerzego przez funkcjonariuszy SB 19 października 1984r.