Spotkanie z prezydentem

Zarys planu inwestycyjnego stolicy Dolnego Śląska przedstawił działaczom Zarządu Regionu prezydent Wrocławia Jacek Sutryk, podczas czerwcowego (10.06) posiedzenia ZR.
Ponadto związkowcy przyjęli uchwały dotyczące m.in. zatwierdzenia wykonania budżetu regionalnego funduszu strajkowego i regionalnego funduszu pomocy dla szykanowanych za działalność związkową oraz uchwały ws. odznaczenia Niezłomni.
PodjÄ™to też stanowisko ws trudnej sytuacji szpitala w Strzelinie oraz szpitali powiatowych w Regionie – Finansowanie Szpitala w Strzelinie jest znacznie zaniżone w stosunku do innych szpitali powiatowych na terenie Dolnego ÅšlÄ…ska i nie uwzglÄ™dnia potrzeb zdrowotnych mieszkaÅ„ców powiatu strzeliÅ„skiego oraz stabilizacji zawodowej pracowników ochrony zdrowia.
JednoczeÅ›nie ZarzÄ…d Regionu wyraziÅ‚ swoje gÅ‚Ä™bokie zaniepokojenie bardzo trudnÄ… sytuacjÄ… finansowÄ… innych szpitali powiatowych, w których z powodu braku znaczÄ…cego wzrostu wyceny Å›wiadczeÅ„ medycznych, rosnÄ…cych kosztów prowadzonej dziaÅ‚alnoÅ›ci leczniczej, zwÅ‚aszcza rosnÄ…cych kosztów wynagrodzeÅ„ i kontraktów kadry lekarskiej oraz corocznego wzrostu wynagrodzenia minimalnego, może dojść do poważnego zagrożenia dalszej dziaÅ‚alnoÅ›ci leczniczej – napisali m.in. dziaÅ‚acze dolnoÅ›lÄ…skiej SolidarnoÅ›ci.
Posiedzenie zakończyły informacje o sytuacji w branżach.

Drukuj ten artykuÅ‚ Drukuj ten artykuÅ‚