Wspólne stanowisko związków ws. budżetu

Od kilku lat pogłębia się tendencja ograniczania zakresu informacji zawartych w projekcie budżetu państwa. Strona pracowników w Radzie Dialogu Społecznego (“Solidarność”, OPZZ, FZZ) uzgodniła i przedstawiła stanowisko w sprawie Założeń budżetu państwa na rok 2017.

Związkowcy wskazują, że w dokumencie brakuje istotnych informacji i postulują, aby w kolejnych latach przedstawiano dane o przewidywanej wysokości dochodów i wydatków budżetu państwa oraz o prognozie wpływów podatkowych. Brak prognozy dochodów wynikających m.in. z wprowadzenia klauzuli przeciwko unikaniu opodatkowania, utworzenia Krajowej Administracji Skarbowej czy skuteczniejszego zwalczania szarej strefy na rynku paliw płynnych niepokoi i uniemożliwia wykonanie dogłębnej analizy założeń budżetowych.

Niestabilna sytuacja wokół Polski oraz Brexit zwiększają niepewność w gospodarce UE. Może to wpłynąć negatywnie na wzrost gospodarczy zarówno w Unii jak i w Polsce. Również niepokojąca sytuacja w Chinach i Stanach Zjednoczonych i stan niepewności na rynkach surowców powodują, że rząd powinien ostrożnie szacować poziom inflacji. Kolejnym zagrożeniem dla przedstawionych Założeń jest  kwestia dochodów budżetu państwa, wynikająca z wprowadzonych i zapowiadanych zmian, ponieważ mogą one wywołać zarówno pozytywne jak i negatywne konsekwencje dla budżetu.

Związkowcy zwracają uwagę, że działania nakierowane na transformację gospodarki w kierunku opartym na wiedzy są opisane zbyt ogólnie, bo stwierdzić czy wpłyną znacząco na rozwój gospodarczy. W Założeniach nie zawarto informacji na temat zwiększenia nakładów na badania i rozwój, a takie działania przyczyniły by się do odejścia Polski od konkurowania na rynku jedynie niskimi kosztami pracy.

żródło -solidarnosc.org.pl