Związkowcy z Sekretariatu Spożywczego apelują do rządu

W imieniu Rady Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ »Solidarność«, zrzeszającego pracowników branży spożywczej, przetwórstwa żywności i pracowników hoteli, zwracam się do Pana o włączenie tych grup zawodowych, do grupy, która, jako priorytetowa, będzie miała możliwość zaszczepienia się przeciw zarażeniu Covid-19 – czytamy w piśmie przewodniczącego Zbigniewa Sikorskiego skierowanym do ministrów Dworczyka i Gowina.

Jako Rada Sekretariatu, samo uruchomienie procedur szczepienia w zakładach pracy, oceniamy bardzo pozytywnie. Jednocześnie zwracamy uwagę, że sektor spożywczy jest kluczowym obszarem gospodarki, a pracownicy w nim zatrudnieni, swoją pracą, gwarantują bezpieczeństwo żywnościowe Polaków. Natomiast pracownicy branży HoReCa
(okreÅ›lenie sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego z ang. Hotel, Restaurant, Catering/Café, przyp. red), ze wzglÄ™du na jej specyfikÄ™ – czÄ™ste kontakty z innymi osobami, sÄ… jednÄ… z grup najbardziej narażonych na zarażenie – podkreÅ›lono.

Drukuj ten artykuÅ‚ Drukuj ten artykuÅ‚