Związkowcy przywróceni do pracy w PKP Cargo

Kolejni członkowie Solidarności wracają do pracy w PKP Cargo. W lipcu Zarząd Spółki ogłosił zamiar zwolnienia ponad 4 tysięcy pracowników. W dużej mierze dotknęły one działaczy największego związku zawodowego NSZZ “Solidarność”.

Wielu związkowców wystąpiło do sądu o uznanie wypowiedzenia stosunku pracy za bezskuteczne. Sąd przychylił się do ich wniosku, wydając zabezpieczenia, które nakazują pracodawcy dalsze zatrudnianie członków Solidarności do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia sprawy.

Dzięki takiemu zabezpieczeniu sądowemu do pracy w PKP Cargo mógł powrócić m.in. Wojciech Wesserling. Mężczyzna przepracował w firmie prawie 40 lat, ale mimo to pracodawca postanowił go zwolnić. I to zaledwie dwa i pół roku przed emeryturą. Dzięki postanowieniu Sądu Rejonowego w Gdyni związkowiec może wrócić do pracy. Co więcej, każdy dzień niewykonania tego obowiązku będzie kosztował PKP Cargo 1000 złotych.

jw/tysol.pl