Zmarł Zygmunt Klatka

Zmarł Zygmunt Klatka, działacz opozycji antykomunistycznej . W latach 1989- 1991 wiceprzewodniczący NSZZ „Solidarność” POLAR Wrocław.
Zygmunt Klatka w 1976 roku za udział w strajku na terenie PZL „Hydral” we Wrocławiu został 30.09.1976 r zwolniony z pracy. Pozostawał bez zatrudnienia ok. 1,5 roku. 27.06.1978 roku podjął pracę w Zakładach Zmechanizowanego Sprzętu Domowego „ Predom-Polar „ we Wrocławiu w Dziale Narzędziowni. Od 1980 roku był członkiem NSZZ „Solidarność” . W okresie 4-18.11.1982 roku był internowany i przebywał w Ośrodku Odosobnienia w Strzelinie. Należał do bardzo aktywnych działaczy podziemia . W latach 1982 – 1989 współtworzył wiele akcji na terenie zakładu pracy, m. innymi w dniu 14.10.1982 r. zorganizował wiec w proteście przeciwko delegalizacji „ Solidarności”, 24.03.1983 r. protest pracowników narzędziowni przed biurowcem „Polaru” w obronie uwięzionych. 31.08.1983- protest w formie bojkotu komunikacji miejskiej w 3 rocznicę podpisania Porozumienia gdańskiego i przemarsz pracowników z pod zakładu do Centrum Wrocławia. 01.07.1985 strajk przeciwko podwyżkom cen. W okresie 28.03 – 29.04.1984 r udział w walce o podwyżki płac dla pracowników Narzędziowni. W 1987 r został członkiem 10 osobowego Komitetu Założycielskiego NSZZ „Solidarność” ZZSD „Predom Polar, który w dniu 14.10.1988 r wydał jawne oświadczenie o wznowieniu jawnej działalności NSZZ „Solidarność” w ZZSD „Predom Polar” a od 18.02.1989 r został wiceprzewodniczącym Komitetu Organizacyjnego. W latach 1989 do 1991Wiceprzewodniczący Komisji Przedsiębiorstwa NSZZ „Solidarność” Predom – Polar. Działacz Samorządu w ZZSD Predom Polar i członek Rady Pracowniczej.
Odznaczony :
1. Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski
2. Krzyżem Wolności i Solidarności
3. Niezłomni
Ceremonia Pogrzebowa Zygmunta Klatki rozpocznie się Mszą Świętą w kaplicy cmentarnej we Wrocławiu przy ul. Kiełczowskiej 90  9 lipca ( wtorek) o godz. 12.00, po czym nastąpi uroczyste odprowadzenie Zmarłego na miejsce spoczynku.