Zebranie Zarządu

55 tysięcy złotych zebrali na razie członkowie dolnośląskiej Solidarności na rzecz mieszkańców Ukrainy. Zbiórka pieniędzy oraz darów rzeczowych trwa nadal.

Przewodniczący Zarządu Regionu dziękował darczyńcom i podkreślił, że ze względu na sytuację pomoc będzie miała charakter długofalowy.
Sekretarz ZR Grzegorz Makul przedstawił zebranym informację z prac prezydium, a Zbigniew Gadzicki zrelacjonował przebieg ostatniego posiedzenia Komisji Krajowej

Gościem ZR była okręgowa inspektor pracy Małgorzata Łagocka. Jak co roku na koniec pierwszego kwartału przedstawiła zebranym przedstawiła informację ubiegłorocznej działalności Inspekcji Pracy. Działacze skorzystali z okazji i zgłaszali zarówno uwago do pracy niektórych kontrolerów z PIP jak i dziękowali za dobrą współpracę ze związkiem zawodowym, co konkretnie przełożyło się na poprawę warunków pracy.
Wojna na Ukrainie ma wpływ na sytuację w wielu zakładach. Nacisk przedstawicieli organizacji związkowych wydatnie ułatwił podjęcie decyzji o zerwaniu kooperacji z zakładami w Rosji. Tak się stało m.in w branży auto-moto.
Niestety wojna jest też wygodnym pretekstem, aby nie rozmawiać o trudnej sytuacji w oświacie. Przewodnicząca Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania Danuta Utrata skrytykowała ministerstwo za bierność w kwestii podwyżek i wsparcia nauczycieli obarczonych nowymi obowiązkami wynikającymi z przyjęcia dzieci z Ukrainy.

MR

foto Janusz Wolniak