Zdalne obrady Zarządu Regionu

Po raz pierwszy w swej historii członkowie Zarządu Regionu obradowali  w sposób zdalny porozumiewając się za pośrednictwem internetowego komunikatora.

Obrady rozpoczął przewodniczący Kazimierz Kimso, składając życzenia wszystkim pracownikom ochrony zdrowia z okazji ich święta.

W porządku obrad dominowały sprawy związane z panującą pandemią. Przyjęto stanowisko o wsparciu placówki służby zdrowia w Strzelinie, mówiono o akcji zbierania środków na pomoc medykom, przedstawiono sytuację w poszczególnych branżach i zakładach pracy, mówiono o odwołanych i przełożonych obchodach rocznicowych.

Na koniec zaś wszyscy złożyli sobie życzenia w związku z nadchodzącymi świętami Wielkanocnymi.

W załączeniu Stanowisko ZR:

STANOWISKO nr 2/2020

Zarządu Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność”

w sprawie  upadłości Strzelińskiego Centrum Medycznego w Strzelinie

Zarząd Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” wyraża  głębokie zaniepokojenie postawieniem w stan upadłości likwidacyjnej  Strzelińskiego Centrum Medycznego w Strzelinie. Upadłość Szpitala jest zaprzeczeniem wcześniejszych uzgodnień pomiędzy szpitalem, a DOW NFZ, na podstawie których Strzelińskie Centrum Medyczne   utworzyło nowy 30 łóżkowy oddział chorób wewnętrznych, na  który obecne władze DOW NFZ odmówiły finansowania.

Sprzeciwiamy się  niespójnym decyzjom, które przyczyniają się do pozbawienia pacjentów i mieszkańców Strzelina szpitalnego zabezpieczenia zdrowotnego, a pracowników ochrony zdrowia narażają  na utratę miejsc pracy.

Oczekujemy od władz DOW NFZ wywiązania się z wcześniejszych ustaleń, które uratują szpital przed likwidacją i  zagwarantują mieszkańcom konstytucyjne prawo do ochrony zdrowia.

Zarząd Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” wyraża również głębokie zaniepokojenie   utrzymującym się od wielu miesięcy deficytem łóżek internistycznych na terenie Wrocławia i całego Dolnego Śląska. Uważamy, że w tej sytuacji, upadłość Strzelińskiego Centrum Medycznego w Strzelinie  znacznie pogłębi istniejący już  niedobór łóżek internistycznych na terenie Wrocławia i Dolnego Śląska.

Oczekujemy spójnych działań na poziomie DOW NFZ, które zapewnią  bezpieczeństwo zdrowotne mieszkańcom Strzelina i Dolnego Śląska.  Tym bardziej, że w obecnej sytuacji epidemiologicznej związanej z rozpowszechnianiem się SARS-COV-2, liczy się każde łóżko szpitalne.  Upadłość szpitala przyczynia się do pogorszenia bezpieczeństwa zdrowotnego  mieszkańców i wzbudza niepotrzebnie, negatywne  nastroje społeczne.

jw

za1 za2 za3 za5 za6 za7 za8 za9 za10 za11 za12