Za to że byli Polakami

Kolejna, siódma już, edycja konkursu Kamienie Pamięci organizowanego przez Instytut Pamięci Narodowej rozpoczęła się 2 listopada we Wrocławiu. W sali audytoryjnej Wydziału Historii Uniwersytetu Wrocławskiego weterani Armii Krajowej wraz z uczniami wrocławskich szkół ponadpodstawowych, nauczycielami dowiedzieli się od przedstawicieli IPN o szczegółach konkursu Kamienie Pamięci. Za to że byli Polakami – to hasło tegorocznej edycji określa temat. Organizatorom zależy, aby odkryć i przypomnieć w lokalnych społecznościach ślady pamięci o patriotach zamordowanych przez komunistów. Jak tłumaczył młodym ludziom profesor Krzysztof Szwagrzyk, nowa władza po 1944 roku mordowała polskich patriotów, bo wiedziała, że to jest elita narodu i aby zdobyć „rząd dusz” trzeba było ich niesłusznie oskarżyć o współpracę z Niemcami oraz postawić nieprawdziwe kryminalne zarzuty.
Do 30 stycznia 2016 roku przyjmowane są zgłoszenia do konkursu, do 31 marca prace konkursowe, a rozstrzygnięcie nastąpi w maju przyszłego roku we Wrocławiu.
Więcej o konkursie, szukaj tutaj