Wystawa w 40. rocznicę kolejarskiej Głodówki

Przed Dworcem Głównym PKP jest prezentowana wystawa poświęcona 40. Rocznicy Głodówki Kolejarzy. Obchody miały w tym roku odbyć na Dworcu Głównym PKP. Tu przed budynkiem dworca planowano odsłonić pomnik, który przeniesiono z okolic dawnej Lokomotywowni. Niestety uroczystości ze względu na epidemię, musiano odwołać.

W październiku 1980 roku kolejarze, reprezentujący środowisko całej Polski, podjęli we Wrocławiu dramatyczną decyzję. Na ul. Paczkowskiej 26 w Lokomotywowni strajk głodowy prowadziły 34 osoby. Wspomagał ich ks. Stanisław Orzechowski.

Głodówka bezsprzecznie była aktem założycielskim „Solidarności” w PKP. Głodówka budowała poczucie wspólnoty wrocławian i była jednym z aktów założycielskich również wrocławskiej „Solidarności”.

Od lat trwają regularne obchody upamiętniające wydarzenie z Lokomotywowni. Miejmy nadzieję, że ta odroczona w czasie 40. Rocznica też będzie się mogła w niedługim czasie odbyć.

jw

foto Janusz Wolniak