Wręczono odznaczenia

27 czerwca  2016 r. w Auli Zakładu Narodowego im. Ossolińskich we Wrocławiu odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych – Krzyży Wolności i Solidarności działaczom opozycji z lat 1956–1989. W imieniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy odznaczenia wręczył Prezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Łukasz Kamiński.
Na uroczystości obecny był m.in. przewodniczący dolnośląskiej „Solidarności” Kazimierz Kimso, wiceprezydent Wrocławia Anna Szarycz,  Ryszard Filipowicz – prezes Zarządu Okręgu Dolnośląskiego Światowego Związku Żołnierzy Armii.
Lista osób odznaczonych Krzyżem Wolności i Solidarności na mocy Postanowienia Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z dn. 6 czerwca 2016 r.:

1. Artur Adamski

Pośmiertnie:

• Antoni Ferenc
  • Krzysztof Gulbinowicz
  • Krzyż Wolności i Solidarności został ustanowiony przez Sejm 5 sierpnia 2010 roku. Po raz pierwszy przyznano go w czerwcu 2011 roku przy okazji obchodów 35. rocznicy protestów społecznych w Radomiu. Krzyż nadawany jest przez Prezydenta RP, na wniosek Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, działaczom opozycji wobec dyktatury komunistycznej, za działalność na rzecz odzyskania przez Polskę niepodległości i suwerenności lub respektowanie praw człowieka w PRL. Źródłem uchwalenia Krzyża Wolności i Solidarności jest Krzyż Niepodległości z II RP.