Wolność jest w nas

- Kraty, mury i prycze zostały te same. Inne są drzwi, toalety i udogodnienia. Inni są strażnicy, widzenia, żywność i wiele innych. Wspólna jest tęsknota za wolnością. Wyrazili ją osadzeni, którzy wzięli udział w konkursie plastycznym „Wolność jest w nas”. Dr Stanisław Bogaczewicz z wrocławskiego IPN oraz major Grażyna Lozia ze Służby Więziennej zaproponowali osadzonym temat: 40. rocznica wprowadzenia stanu wojennego w Polsce 13 grudnia 1981.
Prowadzony od lat program to ciekawa próba edukacji historycznej i zajęciowej, połączona z próbą zmiany postaw społecznych, aby docelowo zapobiec powrotom do przestępstwa –podkreśliła rzecznik Aresztu Śledczego we Wrocławiu. W katalogu zaprezentowano reprodukcje 26 prac wykonanych w dolnośląskich aresztach. Oryginały wiszą na ścianach Zakładu Karnego / Aresztu Śledczego zgrupowane na najwyższym piętrze budynku w Galerii za kratami.
4 maja 2022 szef Inspektoratu, dyrektor IPN wręczyli najzdolniejszym osadzonym nagrody do wykorzystania w celi a inne do wykorzystania na wolności. Trzem twórcom przyznano równorzędne pierwsze nagrody. Są to: Daniel W. za obraz Złość, Mateusz B. Głowa narodu, a pomysł ze wschodu, Piotr P. Gaz – Grunwald. Dodatkowymi gośćmi byli przedstawiciele: wrocławskiego Klubu ANIMA, który zapewniał pomoc merytoryczną podczas specjalnych warsztatów, Sejmiku Województwa Dolnośląskiego, DODN i Centrum Historii Zajezdnia.
Twórcy w bardzo jednoznaczny sposób utrwalili przemoc jak panowała na polskich ulicach w stanie wojennym, kłamstwa i manipulacje komunistycznej władzy, opór społeczny i dramat Ojczyzny oraz pojedynczych ludzi. Ponieważ galeria mieści się w budynku ściśle strzeżonym i niedostępnym dla publiczności warto sięgnąć po katalog wystawy dostępny w instytucjach, które formalnie i finansowo wsparły tą edycję konkursu, który jak zapowiedziano będzie miał kolejne edycje.
tb