W Jarnołtówku

Zebrane dary dla uchodźców m.in. środki czystości,  pozyskane od jednego z dolnośląskich zakładów produkujących chemię gospodarczą zostały w poniedziałek 21 marca przekazane do Jarnołtówka (woj. opolskie).

Tam w ośrodku wypoczynkowym należącym do NSZZ “Solidarność” przebywa około 125 osób  z Ukrainy. Przeważnie matki z dziećmi. Przewodniczący Regionu Dolny Śląsk Kazimierz Kimso wraz z członkami prezydium wczesnym popołudniem przybyli tam związkowym busem z niezbędną pomocą.

Prosimy o przekazywanie środków finansowych na konto Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność” nr 30 1090 2402 0000 0006 1000 0366 koniecznie z dopiskiem „Dla Ukrainy”.

Można także przekazać do Regionu pomoc rzeczową (śpiwory, koce, płaszcze przeciwdeszczowe, środki higieny osobistej, pasty do zębów, szczoteczki do zębów, szczotki do włosów, bieliznę, pieluchy, ręczniki papierowe, świece, baterie, zapalniczki, apteczki, a także żywność długoterminową). Dary zostaną następnie przewiezione na Ukrainę, do Lwowa za pośrednictwem Dortmundzko-Wrocławsko-Lwowskiej Fundacji im. Św. Jadwigi, z którą od lat współpracujemy.