Uroczystości w Wołowie

30 sierpnia b.r. w Wołowie odbyły się powiatowe uroczystości związane z obchodami 35. rocznicy podpisania porozumień Sierpniowych. Uroczystości rozpoczęły się Mszą św. w kościele pw. św. Karola Boromeusza w intencji uczestników wydarzeń sierpnia 1980 roku i ofiar II wojny światowej.

Następnie złożono wiązanki kwiatów pod pomnikiem na Skwerze Solidarności usytuowanym obok kościoła oraz pod znajdującym się nieopodal Pomnikiem Bohaterów Wojska Polskiego.

Uczestnicy uroczystości udali się również pod pamiątkową tablicę w zajezdni autobusowej, gdzie złożyli wiązanki kwiatów pod tablicą upamiętniającą wydarzenia pamiętnego sierpnia. To tutaj, 28 sierpnia 1980 roku pracownicy PKS Wołów wsparli strajkujące wybrzeże pierwszym na ziemi wołowskiej strajkiem solidarnościowym.

Część uczestników udała się na cmentarz komunalny do grobu Jana Krasowskiego. Krótką modlitwą, kwiatami i zniczami uczczono pamięć jednego z twórców wołowskiej Solidarności i organizatora jej konspiracyjnych struktur w okresie stanu wojennego.

Uroczyste obchody zakończono spotkaniem działaczy Solidarności w Sali Sesyjnej wołowskiego Ratusza, gdzie „ za trud włożony w pracę związkową, za wierne trwanie przy wartościach takich jak prawda, wolność, sprawiedliwość, zawartych w jednym słowie SOLIDARNOŚĆ …” uhonorowano ich listami pochwalnymi i dyplomami. Tę część obchodów uświetnił koncert Pawła Piekarczyka, który patriotyczno narodowymi pieśniami stworzył nastrój do wspomnień o początkach i trudnym okresie walki Solidarności o prawa człowieka i obywatela, walki wolną i demokratyczną Polskę.

Jerzy Fichtel