Tęsknota za Męczennikiem

Kolejna wrocławska parafia przechowuje u siebie relikwie błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki.

W świątyni NMP Królowej Pokoju na Popowicach w piątą rocznicę beatyfikacji męczennika i kapelana Solidarności uroczyście wprowadzono relikwie księdza Jerzego do poświęconej Mu kaplicy. Jak powiedział jeden z uczestników mszy świętej “w naszej społeczności jest przechowywana pamięć i tęsknota za księdzem z Żoliborza”. Potwierdził te słowa ks. proboszcz ojciec Jerzy Ditrich, który powiedział, że była to wola jego parafian.

W nowoczesnej bryle kościoła do kilku lat jest witraż upamiętniający ks. Jerzego. Kaplica i sprowadzenie relikwii z warszawskiego sanktuarium są konsekwencją wiary wielu parafian, że błogosławiony ks. Jerzy Popiełuszko wkrótce zostanie ogłoszony świętym.

W uroczystości wzięli udział członkowie Związku z Kazimierzem Kimso i Marią Zapart na czele. W asyście pocztów sztandarowych odmówiono okolicznościową litanię. Z możliwości ucałowania relikwii księdza Popiełuszki skorzystało wielu wiernych.

tb