Symbol zwycięstwa

Na froncie budynku będącego siedzibą ZR we Wrocławiu odsłonięto w środę (31 sierpnia) tablicę poświęconą Jarosławowi Hykowi, działaczowi opozycji demokratycznej, uczestnikowi demonstracji ulicznej jaka odbyła się 40 lat temu we Wrocławiu. W dramatycznych okolicznościach uwiecznionych na filmie przez Wojciecha Wójcika, na Jarosława Hyka najechała milicyjna ciężarówka. Ta scena stała się jednym z najbardziej znanych kadrów z czasów stanu wojennego.

– Zderzył się z zomowską ciężarówką, przewrócił się i wstał – jest zatem jednym z symboli Sierpnia, symbolem zwycięstwa, mówił Władysław Frasyniuk podczas uroczystości. Przewodniczący dolnośląskiej Solidarności Kazimierz Kimso nawiązując do wydarzeń sprzed 40 lat przypomniał postać Kazimierza Michalczyka, który podczas demonstracji 31 sierpnia 1982 r. został postrzelony i kilka dni później zmarł.

Tablicę odsłoniła wdowa Beata Czuma wraz z teściem Jarosława Hyka opozycjonistą i byłym ministrem sprawiedliwości Andrzejem Czumą oraz wiceprezydentem Wrocławia Jakubem Mazurem.