“Solidarność” zawsze pamięta o swoich bohaterach

W niedzielę 26 sierpnia związkowcy, politycy, parlamentarzyści, duchowni oraz wrocławianie świętowali  powstanie Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. Dolnośląscy działacze Solidarności, na czele z przewodniczącym Kazimierz Kimso rozpoczęli obchody na Cmentarzu Grabiszyńskim, gdzie złożyli kwiaty na grobach Piotra Bednarza, Kazimierza Michalczyka i Marii Zapart. Modlitwę nad mogiłami zainicjował kapelan “Solidarności” ks. Stanisław Pawlaczek.

Następną częścią uroczystości będzie Msza św. w kościele pw. św. Klemensa Dworzaka przy Al. Pracy, po której kilkadziesiąt delegacji związków, urzędów i instytucji złoży kwiaty pod pamiątkową tablicą przy ulicy Grabiszyńskiej. W 1980 roku była tu wówczas zajezdnia autobusowa. Dzisiaj w dawnych halach zakładu działa Centrum Historii „Zajezdnia” prowadzone przez Ośrodek Pamięć i Przyszłość.

Na zakończenie uroczystości zaplanowany jest spotkanie wszystkich na terenie Zajezdni, a wieczorem przy Hali Stulecia o godz. 22.00 będzie można obejrzeć okolicznościowy pokaz wrocławskiej fontanny.

jw

foto Janusz Wolniak