Solidarność za waloryzacją emerytur i rent

NSZZ “Solidarność” postuluje o waloryzację najniższych świadczeń emerytalnych i rentowych. Prezydium KK pozytywnie zaopiniowało kierunek zmian zaproponowanych w projekcie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Jednocześnie jednak “Solidarność” zwraca uwagę, że “zaproponowana kwota jest dużo poniżej oczekiwanego wzrostu”.

W odczuciu związkowców projekt wychodzi naprzeciw społecznym oczekiwaniom, podwyższając kwotę najniższej emerytury oraz renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Jednak zdaniem NSZZ „Solidarność”, zaproponowana kwota jest dużo poniżej oczekiwanego wzrostu. Liderzy Związku przypominają po raz kolejny, że wobec prognozowanej ujemnej inflacji, wskaźnik waloryzacji w 2017 roku powinien być powiększony o 50% realnego wzrostu przeciętnego wynagrodzenia w 2016 roku.

W opinii NSZZ „Solidarność” zaproponowane rozwiązanie powinno zawierać gwarancję dodatkowej indeksacji minimalnych świadczeń emerytalno-rentowych o co najmniej wysokość średniorocznego wskaźnika wzrostu minimum egzystencji dla 1-osobowego gospodarstwa emeryckiego. Byłby to mechanizm analogiczny do istniejącej już zasady ustalania wskaźnika waloryzacji świadczeń emerytalno-rentowych.

Projekt zakłada również podwyższenie świadczeń emerytalno-rentowych z KRUS do minimalnego poziomu najniższych świadczeń z ZUS. Prezydium KK podkresla, że reforma ubezpieczeń rolniczych jest konieczna ze względu na rokroczne ponoszone przez budżet ogromnych  dopłat do KRUS.

Źródło – solidarnosc.org.pl

foto Janusz Wolniak