Solidarność w Castoramie nie odpuszcza!

My zamierzamy doprowadzić do postawienia zarzutów karnych i skazania całego zarządu Castorama Polska i osób z HR odpowiedzialnych za zwolnienia naszych działaczy. Tak skomentowali związkowcy z NSZZ „Solidarność” Castorama Polska decyzję Sądu Rejonowego Warszawa Mokotów z dnia 12 stycznia br. uwzględniającą zażalenie przewodniczącego „S” w Castoramie na postanowienie prokuratury rejonowej z maja ub. r. o umorzeniu dochodzenia.

Sąd zgodził się z Wojciechem Kasprzykiem, że zażalenie jest zasadne i zalecił m.in. ponowne przesłuchanie Wojciecha Kasprzyka oraz innych członków Solidarności w Castoramie zwolnionych dyscyplinarnie jesienią 2019 r.

Na początku listopada 9 z 11 członków Komisji Międzyzakładowej otrzymało zwolnienia dyscyplinarne. Rzekomym powodem miały być wpisy na profilu społecznościowym organizacji. Tak naprawdę to NSZZ “Solidarność” przeszkadza zarządowi Castoramy, bo porusza kwestię dyskryminacji płacowej, sprawy bhp, dopomina się o inne wydatkowanie środków z zakładowego funduszu socjalnego – mówili związkowcy. Jeżeli pracodawca uważa, że naruszamy dobre imię firmy, to niech poda organizację zakładową do sądu – mówił Wojciech Kasprzyk podczas konferencji prasowej w siedzibie naszego Regionu w listopadzie 2019r..

W całej Polsce 25 listopada 2019r. pod sklepami Castoramy członkowie NSZZ “Solidarność” prowadzili akcję ulotkowo-informacyjną na temat zwolnienia przez zarząd tej sieci handlowej 9 z 11 członków Komisji Międzyzakładowej na początku listopada.

We Wrocławiu oraz Wałbrzychu pod sklepami Castoramy związkowcy rozdawali ulotki klientom oraz pracownikom firmy. Zainteresowani dopytywali się o powody zwolnienia i życzyli powodzenia związkowcom.

W Warszawie przed siedzibę firmy zjechali się wtedy członkowie Związku z całej Polski.

Mamy nadzieję, że do połowy tego roku wszystkie nasze sprawy się zakończą. Dotychczasowe decyzje sądów pokazują, że rozstrzygnięcia będą pozytywne a zarząd Castoramy łamie przepisy – piszą związkowcy na profilu społecznościowym NSZZ „Solidarność” Castorama Polska.

fot. archiwalna Janusza Wolniaka z akcji ulotkowej z 2019r.