Słowo piękne, a czasem niewygodne

Więźniowie, migranci, młodzi ludzie będący długotrwale bez pracy, chorzy i cierpiący, ale także rządzący. To do nich skierował swoje przesłanie papież Franciszek w konferencji TED. W kilkunastominutowym przesłaniu Ojciec Święty wskazał również na kluczowe znaczenie solidarności – pojęcia, o którym współczesny świat chce zapomnieć.

Jak wspaniale by było, gdyby postęp naukowy i technologiczny dotrzymywał kroku równości międzyludzkiej i walce z marginalizacją społeczną (…) jak wspaniale by było, gdyby solidarność, to piękne, a czasem też niewygodne słowo, nie została zredukowana do pracy socjalnej, a zamiast tego stało się domyślną postawą w decyzjach politycznych, gospodarczych i naukowych – mówił m.in. Franciszek.

Konferencje z cyklu TED ( Technology, Enterteinment and Design – Technologia, rozrywka i design) organizowane są od ponad 30 lat. Obecnie zdobyły dużą popularność w internecie.Klikając w ikonę ustawień, możesz wybrać polskie napisy.