Rada Miasta przegłosowała poprawki do budżetu

Podczas czwartkowej (5 lipca) sesji RM Wrocławia przegłosowane zostały poprawki do budżetu na 2018r. Radni opowiedzieli się m.in. za podwyżkami dla najniżej zarabiających pracowników jednostek miejskich (m.in. instytucje kultury) o przeciętnie 300 zł brutto plus pochodne. Podwyżki obejmą około 11 tys osób i  są m.in. konsekwencją porozumienia podpisanego wiosną przez przewodniczącego ZR z władzami miasta. Obrady obserwowali przedstawiciele Regionu Dolny Śląsk NSZZ “Solidarność” (m.in.przewodnicząca “S” UM  Mieczysława Drużbicka,Anna Makul z NSZZ  Solidarność  Pracowników Oświaty i Wychowania Wrocław Psie Pole,  przewodniczący ZR Kazimierz Kimso, członek prezydium ZR Grzegorz Makul,Adam Ambroży z “S” we wrocławskim MOPS).

Kontrowersje wśród radnych opozycyjnych wzbudziło głosowanie w jednym bloku podwyżek dla pracowników wraz z kwestią przekazania 15 mln zł na rozwój infrastruktury klubu piłkarskiego Śląsk Wrocław. Z tego powodu m.in radni PiS wstrzymali się od głosu, podkreślając, że cieszą ich podwyżki dla pracowników.