Pracownicy Wód Polskich znowu protestują

Mijają dwa lata oraz  dwa  miesiące od protestu ulicznego w Krakowie pracowników Wód Polskich. Dalej jest brak odpowiedzi na postulaty od Premiera RP. Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz Prezes Wód Polskich nie odpowiada na ich pisma oraz monity.

Pracownicy Wód Polskich są w sporze zbiorowym w sprawie wynagrodzeń. Minęły dwa miesiące i pracodawca nie podejmuje rozmów.

Teraz są prowadzone starania, aby w przyszłym tygodniu doprowadzić do rozmów ostatniej szansy. Jeśli nie dojdzie do tych rozmów lub nie przyniosą  spodziewanych efektów, pracownicy są gotowi do organizacji strajku ostrzegawczego a nawet strajku ciągłego.

8 października w Krakowa odbywa się  kolejny protest uliczny. Jednocześnie w tym dniu, w ramach protestu, „Solidarność” Wody Polskie wezwała pracowników o przyjście do pracy w czarnych barwach i przypiętymi karteczkami z napisem PROTEST,  na znak jedności, ale i pokazania wzorem innych struktur, że ta branża jest bliska agonii.

Oficjalna strona „Solidarności” Wód Polskich:

foto Janusz Wolniak

jw