Pożegnanie Niezłomnego Ryszarda Urbanowicza

Z żalem informujemy, że 9 maja 2022 r. zmarł we Wrocławiu Ryszard Urbanowicz. Uroczystości pogrzebowe odbędą 14 maja (sobota) 2022 r. się na Cmentarzu Komunalnym we Wrocławiu przy ul. Kiełczowskiej 90 o godzinie 12.00.

Ryszard Urbanowicz, urodzony 1 marca 1932 r. w Wilnie, w stanie wojennym postanowił z żoną Felicją i synem Zenonem zaangażować się w działalność podziemną. Mieszkał na uboczu, w domu na wrocławskim Zgorzelisku. Syn Zenon był wtedy studentem Politechniki Wrocławskiej i zaufanym ludziom dał informację, że może drukować nielegalnie prasę wydawaną przez podziemną „Solidarność”. Latem 1982 r. do Urbanowiczów zgłosili się Przemysław Bogusławski i Krzysztof Zadrożny członkowie Tymczasowej Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w ZZSD „Polar”. Zaproponowali Ryszardowi i Zenonowi drukowanie na ramce zakładowego pisma „U Nas”. Od tego czasu do 1985 r. Ryszard Urbanowicz wraz z synem w piwnicy swojego domu systematycznie drukowali nie tylko gazetkę „U Nas”, ale niebawem również otrzymywali zlecenia na powielanie m.in. pism „Z Dnia na Dzień” i „Solidarność Walcząca”. Wspomniane gazetki były wydawane przez Regionalny Komitet Strajkowy Dolny Śląsk oraz Solidarność Walczącą.
Wiosną 1984 r. po aresztowaniu Bogusławskiego i Zadrożnego mało brakowało, że gazetka „U Nas” przestałaby istnieć. Dzięki inicjatywie Ryszarda i Zenona Urbanowiczów (i pomocy zaufanych bliskich osób) przygotowali kilka numerów pisma, które pomimo perturbacji organizacyjnych nieprzerwanie nadal trafiało do czytelników w „Polarze”.
Ryszard Urbanowicz z synem drukował systematycznie bibułę do maja 1985 r. Decyzję o zawieszeniu, a następnie przerwaniu nielegalnej działalności podjął kiedy zorientował się, że jego dom był obserwowany przez Służbę Bezpieczeństwa. We wrześniu 1985 r. Ryszard i Zenon Urbanowiczowie w ogrodzie swojej posesji zakopali powielacz wraz niewykorzystanymi materiałami poligraficznymi.
O działalności Ryszarda Urbanowicza i Jego bliskich na rzecz wolnej Polski wiedzieli nieliczni. We Wrocławiu byli przecież jednymi wielu anonimowych drukarzy, do tego bardzo dobrze zakonspirowanymi. Historia ich zaangażowania została po ponad 25 latach przypomniana i opowiedziana, gdy rozpoczęły się badania nad historią NSZZ „Solidarność” w ZZSD „Polar”. We wrześniu 2011 r. z inicjatywy MOZ NSZZ „Solidarność” w Whirlpool Sp. z o. o. we Wrocławiu i pracowników Oddziału IPN we Wrocławiu zakopane w ogrodzie Urbanowiczów narzędzia i materiały drukarskie zostały z ziemi wydobyte, a następnie przekazane do konserwacji do Centrum Historii Zajezdnia we Wrocławiu, gdzie można je dziś zobaczyć.
Działalność antykomunistyczna Ryszarda Urbanowicza została dostrzeżona przez państwo polskie. W 2016 r. na wniosek Prezesa IPN został odznaczony przez Prezydenta RP Krzyżem Wolności i Solidarności. Należy do wielu szeregowych bohaterów podziemnej „Solidarności”, którzy w ostatniej dekadzie PRL dokonali niełatwego wyboru angażując się w nielegalną, zagrożoną przecież represjami, aktywność, której celem była wolna Polska.
jw/IPN