Posiedzenie Komisji Krajowej

W pierwszym dniu dwudniowego (11-12.06) posiedzenia Komisji Krajowej przyjęto podobnie jak w Regionie Dolny Śląsk, stanowisko w obronie pracowników PKP Cargo.

– Kierowanie pracowników na 12-miesięczne nieświadczenie pracy doprowadzi do wykluczenia zawodowego, społecznego oraz ubóstwa tysięcy rodzin kolejarskich. Działania podejmowane przez zarząd dotkną około 5000 pracowników PKP Cargo, a w spółce PKP CargoTabor, której nie dotyczą zapisy o nieświadczeniu pracy zawarte w ustawie z dnia 8 września 2000 r. o komercjalizacji i restrukturyzacji przedsiębiorstwa państwowego “Polskie Koleje Państwowe”, doprowadzą do natychmiastowego zwolnienia ponad 2 tysięcy pracowników – napisano w stanowisku KK.

Związkowcy wezwali też Ministra Infrastruktury do “skutecznej interwencji, która może doprowadzić do rozwiązania trudnych problemów dotyczących spółki PKP Cargo, spółek zależnych i zatrudnionych w nich pracowników”.

Mówiono też o płacy minimalnej w 2025 roku. Reprezentujące pracowników w Radzie Dialogu Społecznego związki zawodowe, w tym NSZZ “Solidarność”, zaproponowały rządowi, aby w przyszłym roku minimalne wynagrodzenie wzrosło o 350 złotych, a więc o 7 procent, do 4650 złotych brutto. Natomiast w państwowej sferze budżetowej związkowcy chcą by pensje wzrosły o co najmniej 15 procent.

Omawiano też manifestację w Warszawie przeciw „Zielonemu Ładowi” i organizowane przez Związek zbieranie podpisów ws. przeprowadzenia referendum.

opr. jw

foto tysol.pl