Pomnik w sercu miasta

Ruszył konkurs na budowę Pomnika Żołnierzy Wyklętych we Wrocławiu. Inicjatywa dolnośląskiej „Solidarności” i organizacji patriotycznych zrealizowana  zostanie w centrum Wrocławia w pobliżu dworców –  kolejowego i autobusowego, niedaleko nowej galerii handlowej.

Znany jest już skład sądu konkursowego, który do 10 grudnia br wyłoni maksymalnie 6 projektów. Z nich  wybrana zostanie zwycięska praca,  a niedługo ogłoszona zostanie społeczna zbiórka na budowę Pomnika Żołnierzy Wyklętych. Poinformowali o tym przedstawiciele społecznego komitetu budowy Pomnika zebrani na czwartkowej (27.04) konferencji prasowej w siedzibie dolnośląskiej Solidarności.

Na pytania dziennikarzy odpowiadali członkowie Społecznego Komitetu Budowy Pomnika Żołnierzy Wyklętych –  kurator dolnośląski Roman Kowalczyk, radny miejski Piotr Maryński, zastępca dyrektora wydziału kultury Urzędu Miasta Jerzy Pietraszek oraz przewodniczący dolnośląskiej „Solidarności” Kazimierz Kimso.