Nie marnuj, podziel się…
Restauracje, piekarnie, cukiernie czy kawiarnie codziennie korzystają z dziesiątek kilogramów żywności. Bywa jednak, że część produktów i potraw nie zostaje wykorzystana. By nie marnować i nie wyrzucać pożywienia, Urząd Miejski Wrocławia, we współpracy Bankiem Żywności i Foodsharing Wrocław przygotował akcję ” Nie wyrzucaj – przekaż – podziel się – pomóż – nie marnuj”.
Akcja dla właścicieli lokali gastronomicznych to element miejskiej kampanii Wrocław nie marnuje. Pilotażowo obejmie ona obszar Starego Rynku, pl. Grunwaldzki, Nadodrze, Ołbin oraz Przedmieścia: Świdnickie, Oławskie i Odrzańskie. Na początku akcja informacyjna będzie skierowana przede wszystkim do restauracji, kawiarni, cateringów, piekarni, cukierni czy małych sklepów spożywczych. Przedsiębiorcy otrzymają cyfrowe ulotki informacyjne, które podpowiedzą, jak można oddać niewykorzystaną żywność.
– Każda nadwyżka jedzenia, która pozostaje w restauracji czy piekarni może trafić do mieszkańców za pośrednictwem Jadłodzielni lub organizacji pomocowych Banku Żywności – podkreśla Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju. – Korzyści dla przedsiębiorców jest wiele. To niemarnowanie żywności, poszanowanie środowiska i przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się gryzoni i insektów. Mniejsza ilość odpadów to także porządek terenów wokół restauracji czy kawiarni.
Nadwyżka jedzenia, która pozostaje w punktach gastronomicznych to m.in. warzywa, owoce, mąka, cukier, mięso przetworzone, artykuły spożywcze oraz napoje, których data przydatności do spożycia dobiega końca. Wyjątkiem są produkty, które się szybko psują – mięso, ryby, nabiał oraz jaja.
foto Janusz Wolniak