Podziękowanie dla uczestników Pielgrzymki

Podziękowanie dla uczestników VIII Pielgrzymki Ludzi Pracy do Henrykowa

Za nami VIII już Pielgrzymka Ludzi Pracy do Henrykowa. I po raz kolejny okazało się, że publiczna manifestacja naszej wiary i przywiązania do Kościoła jest w naszym życiu konieczna. Dolnośląska „Solidarność”, która jest współorganizatorem tego wydarzenia zainicjowała od zeszłego roku również Pieszą Pielgrzymkę do Henrykowa. Odbyła się ona w sobotę i tam też uczestnicy nas nie zawiedli.

Pragnę podziękować wszystkim organizacjom zakładowym „Solidarności” za upowszechnienie informacji i zmobilizowanie do uczestnictwa w pielgrzymce setek naszych członków i ich rodzin. Wasza obecność to danie świadectwa za światem nieprzemijających wartości.

Świat pracy potrzebuje nie tylko instytucjonalnego wsparcia o czym w Henrykowie mówił abp Józef Kupny, ale tego duchowego, ponadczasowego. W wirze codziennych zajęć i obowiązków nie możemy zapomnieć o potrzebach odpoczynku, zamyślenia i modlitwy.

Ta pielgrzymka gromadzi nie tylko pracowników, ale także pracodawców. Dziękuję przedstawicielom pracodawców i rzemiosła, którzy też w niej uczestniczą.

Wraz z nami w modlitwie pielgrzymkowej uczestniczą też przedstawiciele lokalnych społeczności, władz samorządowych i rządowych, którym też za ten udział dziękuję.

Pielgrzymka ma też oprawę artystyczną, daje po mszy św. czas na rodzinny wypoczynek i skorzystanie z różnych atrakcji. To wszystko wymaga także udziału sponsorów. Dlatego wyrażam wdzięczność dla Fundacji PGE, która wniosła znaczący wkład w organizację henrykowskiej pielgrzymki.

Szczególne podziękowania składam też Lasom Państwowym. Przygotowane przez Lasy stoiska miały ogromne walory poznawcze i edukacyjne, gromadząc mnóstwo osób zainteresowanych ich tematyką.

Dziękując jeszcze raz Wszystkim uczestnikom Pielgrzymki, już dziś zapraszam do udziału w kolejnych jej edycjach.

Szczęść Wam Boże!

Kazimierz Kimso