Piesza Pielgrzymka do Trzebnicy

Po modlitwie w Katedrze Wrocławskiej o 6.00 rano wyruszyła Piesza Pielgrzymka Wrocławska do Trzebnicy. Głównym Przewodnikiem Pielgrzymki jest ks. Stanisław Orzechowski. Marsz zakończy się Mszą św. o godz. 16.00 pod przewodnictwem Księdza Arcybiskupa Mariana Gołębiewskiego.

Centralne uroczystości odpustowe rozpoczną się w niedzielę 19 października o godz. 11.00 – Mszą św. koncelebrowaną przy ołtarzu polowym pod przewodnictwem i z kazaniem Księdza Arcybiskupa Mieczysława Mokrzyckiego, Metropolity Lwowskiego. Procesja ulicami miasta będzie prowadzona przez ks. Piotra Filasa, Prowincjała Salwatorianów.

Świętą Jadwigę kanonizował Klemens IV w 1267 r. Jej relikwie spoczywają w Trzebnicy. Jest czczona jako patronka Polski, Śląska, archidiecezji wrocławskiej i diecezji w Gorlitz; miast: Andechs, Berlina, Krakowa, Trzebnicy, Wrocławia, Europy; uchodźców oraz pojednania i pokoju. W ikonografii św. Jadwiga przedstawiana jest jako młoda mężatka w długiej sukni lub w książęcym płaszczu z diademem na głowie, czasami w habicie cysterskim. Jej atrybutami są: but w ręce, krzyż, księga, figurka Matki Bożej, makieta kościoła w dłoniach, różaniec.

jw

Drukuj ten artykuÅ‚ Drukuj ten artykuÅ‚