Pamiętali o ojcu Adamie

Były kwiaty pod pamiątkową tablicą, asysta pocztów sztandarowych, msza koncelebrowana w 17 rocznicę śmierci zasłużonego dla dolnośląskiej opozycji jezuity ojca Adama Wiktora.
W parafii św. Klemensa Dworzaka przy Alei Pracy dolnośląska Solidarność modliła się za duszę byłego proboszcza tej parafii, a także za zmarłych ostatnio członków Związku Tomasza Surowca i Waldemara Garlikowskiego. W niedzielę 14 lutego, w kościelnych ławach zasiadło bardzo wielu ludzi pamiętających wrocławską posługę ojca A. Wiktora od 1978-do 1987roku. W tamtych latach narodziła się Solidarność, po szesnastu miesiącach została zakazana. Do Wrocławia przybył Jan Paweł II. Wkrótce potem został zamordowany ks. Jerzy Popiełuszko. W mieście było wielu ludzi wyrzuconych z pracy, pobitych, bez nadziei. W tych najtrudniejszych latach o. Adam Wiktor stworzył dla ludzi pragnących wolności bezpieczne miejsce bez cenzury słowa. Dla prześladowanych był to punkt, gdzie znajdowali wsparcie i skuteczną pomoc. Wierzący zdawali codzienny egzamin z miłowania bliźniego swego – tak kilka lat temu opowiadał jeden z internowanych.
tb