Pamięci Grażyny Tomaszewskiej

Wczoraj 9 marca odeszła do wieczności Grażyna Tomaszewska. W wolnej Polsce pełniła kilka odpowiedzialnych funkcji państwowych. Była krótko doradcą ministra Edukacji Narodowej, aby później przez całe lata 90-te pełnić funkcję dolnośląskiego kuratora. Następnie współprzewodniczyła też Radzie Miejskiej Wrocławia, a do 2006 r. była dyrektorem Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

W czasach najtrudniejszych dla oświaty, w stanie wojennym i do końca 1989 r. redagowała podziemne pismo „Wolny Głos Nauczycielski”, a później „Solidarność Nauczycielska”. Była też odpowiedzialna za wydanie niezwykle ważnych dla odkłamania literatury pięciu tomów „Glossariuszy”. Za swoją działalność była represjonowana, m.in. poprzez internowanie w Darłówku. Kiedy „Solidarność” mogła znowu legalnie działać, budowała regionalne struktury oświatowe i przewodniczyła Regionalnej Sekcji Oświaty NSZZ „Solidarność”.

Moja krótka, ale bardzo intensywna i pracowita współpraca z Grażyną Tomaszewską w redagowaniu biuletynu „Solidarność Nauczycielska” oraz w Sekcji Oświaty, na zawsze pozostanie w pamięci.

Grażyna Tomaszewska przeżyła 62 lata. Jej pogrzeb odbędzie się 14 marca o godz. 14.00 w Gminie Czernica.

Szczegółowy biogram śp. Grażyny Tomaszewskiej w Encyklopedii Solidarności: http://www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=Grażyna_Maria_Tomaszewska-Čupaila

Janusz Wolniak

foto – Gazeta Wrocławska