Otwarcie wystawy w Świdnicy

Na 40-lecie narodzin niezależnego ruchu chłopskiego IPN przygotował plenerową wystawę „TU rodziła się Solidarność Rolników”. Od 21 kwietnia do 5 maja 2021 r. będzie ją można zobaczyć m.in. w Świdnicy. Otwarcie dzisiaj o godz. 12.00.

Wystawa składa się z modułów ukazujących historię rolniczej „Solidarności” w Polsce oraz modułu regionalnego, opowiadającego na trzech planszach rozwój rolniczej Solidarności na Dolnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Plansza pierwsza przedstawia dwa nurty związkowe dolnośląskiej Solidarności rolniczej, plansza druga – walkę o rejestrację Solidarności rolniczej i rozwój struktur na Dolnym Śląsku, plansza trzecia – Solidarność rolniczą na Śląsku Opolskim.

Wystawę w Świdnicy można bezpłatnie oglądać na Rynku (naprzeciwko teatru) od 21 kwietnia do 5 maja. Organizatorzy proszą o przestrzeganie przepisów pandemicznych – zachowanie odpowiedniego dystansu społecznego i przebywanie w maseczkach zakrywających usta i nos.

jw