Oświata wchodzi w spór zbiorowy

Rada Międzyregionalnej Sekcji Oświaty obradująca 15 kwietnia w ZR dyskutowała głównie o proteście, jaki uchwałą Sekcji Krajowej ma zapoczątkować wejście organizacji zakładowych w spór zbiorowy z pracodawcami. Najważniejszym postulatem tego sporu jest żądanie podniesienia płac.

Rada ponadto omówiła przygotowania do ogólnopolskiej manifestacji w dniu 28 kwietnia w Warszawie pod URM. Związkowcy przyjęli też kilka apeli i stanowisk. Dotyczyły one zorganizowania w maju pikiety pod Urzędem Wojewódzkim we Wrocławiu, akcji protestacyjnej na ulicach Wrocławia, poparcia demonstracji ZNP 18 kwietnia z jednoczesnym oczekiwaniem by drugi związek też poparł działania Solidarności.

W trakcie spotkania uchwałą Rady, do regionalnej struktury przyjęto organizację związkową z Chojnowa, w której przewodniczącym jest Artur Tomala.

Na zebraniu gościł też prawnik Sławomir Poświstak, odpowiadając na pytania i wątpliwości związane z prowadzeniem sporu zbiorowego.

jw

Foto Janusz Wolniak