Okażmy naszą SOLIDARNOŚĆ!

Koleżanki i Koledzy!

Drodzy Przyjaciele!

Od kilku dni przyszło nam żyć w nowej rzeczywistości. Zagrożenie wirusowe powoduje, że są ograniczane nasze kontakty, zamykane są szkoły, instytucje kulturalne, odwoływane imprezy sportowe i inne masowe przedsięwzięcia.

W tych trudnych chwilach nie możemy poddać się panice, ulegać rozpowszechnianym tu i ówdzie plotkom. Teraz możemy okazać wszystkim potrzebującym naszą SOLIDARNOŚĆ. Rozejrzyjmy się wokół, czy obok nas ktoś nie potrzebuje pomocy, zrobienia zakupów, załatwienia jakichś ważnych spraw. Jeśli nie możemy sami pomóc, to przekażmy sprawę odpowiednim służbom.

Wiele osób w obecnej chwili może popaść w depresję. Dzwońmy do nich, wysyłajmy maile, komunikujmy się na portalach społecznościowych, wspólnie podtrzymujmy się na duchu. Taka SOLIDARNOŚĆ międzyludzka może dać nadzieję, szczególnie ludziom żyjącym w osamotnieniu. Nie zapominajmy o tym, że słowo ma wielką moc. Może zniszczyć, zabić, ale może też człowieka ratować i wlać w serce wiele dobra i miłości.

A weźmy sobie do serca piękne słowa naszego poety Jana Kochanowskiego:

Nie porzucaj nadzieje,
Jakoć sie kolwiek dzieje (…)
Ty nie miej za stracone,
Co może być wrócone:
Siła Bóg może wywrócić w godzinie;
A kto mu kolwiek ufa, nie zaginie.

Ze związkowym pozdrowieniem

Kazimierz Kimso