Obraduje KM NSZZ „Solidarność” Pracowników Volvo Polska

Bieżąca sytuacja związana m.in. z wygaszaniem produkcji autobusów w Volvo, ale również sytuacja w Simoldes Plasticos Poland, to tylko niektóre z tematów jakimi zajmowali się działacze Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Volvo Polska sp. z o.o.
Związkowcy dwudniowe (29/30 września) spotkanie rozpoczęli w siedzibie Zarządu Regionu. Działania Związku wobec sytuacji zaistniałej w połowie marca, kiedy oficjalnie ogłoszono zamiar wygaszenia produkcji w Volvo, przypomniał przewodniczący Zarządu Regionu Kazimierz Kimso. W jego opinii same odprawy, to dopiero początek, bo ważne są też dobre, stabilne miejsca pracy dla pracowników. Kazimierz Kimso przypomniał, że o ofercie dla pracowników Volvo Solidarność rozmawia i rozmawiać będzie z każdym.
W drugim dniu posiedzenia KM, działacze obradowac będą w Karpaczu. Po wysłuchaniu informacji o sytuacji bieżącej w Umicore Autocat Poland w Nowej Rudzie, związkowcy opracują program działania dotyczący funkcjonowania i rozwoju MOZ NSZZ „Solidarność” w nowej rzeczywistości. Przewodniczący KM Bogusław Jurgielewicz powiedział m.in., że pozytywnie widzi dalszy rozwój struktury skupiającej pracowników z kilku znaczących w branży zakładów.