Obchody rocznicy Katastrofy Smoleńskiej

W środę 10 kwietnia przedstawiciele dolnośląskiej “Solidarności” – Radosław Mechliński, wiceprzewodniczący i Grzegorz Makul, sekretarz, zapalili znicze i złożyli kwiaty na Bulwarze Marii i Lecha Kaczyńskich, na skwerze Anny Walentynowicz. Wraz z pocztem sztandarowym Regionu Dolny Śląsk, w obecności przedstawicieli Komisji Zakładowej MPK, władz samorządowych i mieszkańców Wrocławia oddali hołd śp. Aleksandrze Natalii-Świat. Przypominamy, że Aleksandra Natalii-Świat była na początku lat 90. pracownikiem Regionu. Kierowała Biurem Badania Poziomu Życia.

Po mszy św. w kościele św. Elżbiety odbył się Apel Pamięci, na którym Radosław Mechliński odczytał list Przewodniczącego Regionu NSZZ “Solidarność” Dolny Śląsk Kazimierza Kimso (patrz poniżej).

“W 9 lat po tragedii do jakiej doszło w Smoleńsku składam w imieniu dolnośląskiej Solidarności  hołd wszystkim 96 ofiarom zebranym w samolocie, który zmierzał na uroczystości związane z upamiętnieniem rocznicy Zbrodni Katyńskiej.

W obliczu śmierci tracą na znaczeniu różnice  polityczne najlepszych reprezentantów Narodu. W napiętej atmosferze ciągłego sporu, tym bardziej brak nam tych, którzy w tak istotny sposób kształtowali przestrzeń życia społecznego w naszym kraju.

Niestety wciąż nie znamy ostatecznych przyczyn tej katastrofy. Niech doprowadzenie do wyjaśnienia tej kwestii będzie priorytetem dla rządzących bez względu na przynależność partyjną.

W tę smutną rocznicę, chcielibyśmy aby połączyła nas pamięć o wszystkich ofiarach tego lotu, szczególnie tych  związanych z Wrocławiem. Przebywając dziś w Warszawie wyrażam nadzieję, że  Plac Gołębi gromadzi dzisiaj nie wyznawców poszczególnych obozów politycznych, ale wspólnotę mieszkańców Wrocławia i Dolnego Śląska. Pamiętajmy, że zmarłych dzieliły poglądy polityczne, ale łączyło oddanie dla naszego”. miasta i regionu.

Cześć Ich pamięci!

jw