Obchody rocznicowe “Solidarności”

Od złożenia wieńców i kwiatów na grobach śp. Kazimierza Michalczyka, Piotra Bednarza i Marii Zapart na Cmentarzu Grabiszyńskim we Wrocławiu rozpoczęły się we Wrocławiu niedzielne uroczystości 41.rocznicy Porozumień Sierpniowych.

Wzięły w nich udział delegacje związkowe na czele z przewodniczącym Kazimierzem Kimso, poczty sztandarowe, przedstawiciele: premiera Mateusza Morawickiego, marszałka województwa dolnośląskiego, prezydenta miasta, ośrodka Pamięć i Przyszłość, Solidarności Walczącej, organizacji kombatanckich i emeryckich.

Kazimierz Michalczyk to jedna z ofiar stanu wojennego we Wrocławiu. Zginął od kuli milicjanta podczas protestów zwanych Bitwą Wrocławską, zorganizowanych w 1982 roku w drugą rocznicę porozumień sierpniowych. Jak co dzień Kazimierz Michalczyk zmęczony wracał do domu z zakładów Elwro, gdzie pracował jako tokarz. W pewnym momencie na ulicy Legnickiej dosięgła go kula z ostrej broni, którą wydano oddziałom ZOMO. Ciężko ranny został odwieziony na pogotowie, jednak w wyniku odniesionych obrażeń zmarł po dwóch dniach.

Piotr Bednarz i Maria Zapart to zasłużeni dla Związku i kraju działacze związkowi i niepodległościowi.

W samo południe w kościele przy Alei Pracy odbyła się uroczysta msza św. celebrowana przez abp Józefa Kupnego. W swojej homilii Metropolita Wrocławski podkreślał jak dalej mocne, potrzebne i aktualne jest pojęcie solidarności.

Po mszy pochód złożony z kilkudziesięciu pocztów sztandarowych ruszył pod tablicę “Solidarności” przy historycznej Zajezdni. gdzie zaproszeni goście wygłosili przemówienia (abp. Józef Kupny, wicewojewoda Bogusław Szpytma, wicemarszałek Marcin Krzyżanowski, prezydent Jacek Sutryk oraz przewodniczący Kazimierz Kimso) oraz złożyli wieńce i kwiaty.

Na zakończenie uczestnicy uroczystości udali się na plac przy Centrum Historii Zajezdnia, gdzie czekał na nich poczęstunek i koncert wrocławskich gwiazd rocka.

jw

foto Janusz Wolniak