Obchody 78.rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego

Tradycyjnie oficjalne obchody z udziałem władz miasta i województwa rozpoczną się 1 sierpnia o 16.55 (5 minut przed Godziną „W”) przy pomniku rotmistrza Witolda Pileckiego przy Promenadzie Staromiejskiej, koło pl. Wolności. Tego dnia o godzinie 17:00 zawyją syreny alarmowe w miastach, upamiętniające walkę Polaków w 1944 roku. Będą one zarazem testem systemu wczesnego ostrzegania. Uroczystość przy pomniku przebiegnie według ceremoniału wojskowego, z kompanią honorową Wojska Polskiego. Zaplanowano minutę ciszy, apel pamięci, przemówienia, salwę honorową i złożenie kwiatów oraz wiązanek po pomnikiem. Dolnośląski oddział Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej wręczy także wyróżnienia zasłużonym w krzewieniu przesłania i wartości Armii Krajowej.

Oprócz tych obchodów Stary Klasztor organizuje wspólne śpiewanie (nie)zakazanych piosenek, nawiązując do tradycji, która ma miejsce w stolicy. Od godziny 19 przy ul. Purkyniego 1 usłyszymy np. “Marsz Mokotowa”, “Pałacyk Michla”, “Sanitariuszka Małgorzatka”, “Warszawskie Dzieci” i wiele innych piosenek z powstania warszawskiego.

jw

foto Janusz Wolniak