Noclegownia Caritas dla uchodźców z Ukrainy

Caritas Archidiecezji Wrocławskiej dostała do dyspozycji 1300 m lokal, w którym stworzyła punkt tranzytowy ,,Caritas Galaktyka” dla uchodźców. Noclegownia przy ul. Ślężnej 130-134 rozpoczęła działalność 22 marca.

Oficjalnego otwarcia dokonał ks. abp Józef Kupny, metropolita wrocławski. – Chcemy w ten sposób odciążyć Wrocław od przeludnienia na Dworcu Głównym PKP i zapewnić uchodźcom godziwe warunki noclegu. Oczywiście to nie jest miejsce, które przeznaczone jest dla nich na dłuższy okres czasu. Chcemy, aby mogli w spokoju przenocować i zastanowić się nad tym, gdzie udać się dalej – mówił hierarcha. Zaznaczył, że ma to być miejsce, w którym uchodźcy poczują się dobrze i bezpiecznie.

Metropolita wskazał, że wrocławski Kościół mocno angażuje się w pomoc dla Ukrainy. – Organizujemy składki, z których zebraliśmy już ponad milion złotych i które przekazaliśmy na Ukrainę. Przyjęliśmy wielu uchodźców w Hotelu im. Jana Pawła II oraz u sióstr zakonnych. Pomoc jest naprawdę wielka i świadczy o otwartości i sercu wrocławian. Nie mówiąc już o całym Dolnym Śląsku, gdzie wyliczaną przeze mnie pomoc należałoby pomnożyć. Możemy być z siebie dumni – podkreślił abp Kupny.

foto Janusz Wolniak