Nie wyrzucaj żywności!
W okresie świątecznym na śmietniki wyrzucamy nawet trzykrotnie więcej jedzenia niż normalnie. Warto o tym pamiętać w szale bożonarodzeniowych zakupów, bo marnowanie żywności to problem społeczny, ekologiczny i etyczny.
Jak wykazują badania w ciągu roku w naszym kraju marnowanych jest ponad 5 mln produktów żywnościowych. Powodów marnowania jedzenia jest wiele i bardzo często są one prozaiczne. Często brakuje nam wiedzy dotyczącej sposobów przechowywania produktów żywnościowych lub nie potrafimy wykorzystać resztek tego, co zostało w lodówce. Zazwyczaj kupujemy zbyt dużo, szczególnie w okresie świątecznym, gdy zatracamy poczucie racjonalności.
Marnowanie jedzenia to także problem etyczny. Według danych GUS, w Polsce w skrajnym ubóstwie żyje 1,6 mln osób, które miesięcznie dysponują kwotą niższą niż 600 zł. W tej grupie są osoby starsze, czy niepełnosprawne, które niejednokrotnie zastanawiają się, czy te pieniądze wydać na leki, czy na żywność. To właśnie m.in. takim ludziom od lat pomagają Banki Żywności.
W mieście czekają specjalnie foodsharingowe lodówki
Foodsharing, czyli wymiana jedzenia, działa we Wrocławiu od dłuższego czasu. Warto o tym pamiętać szczególnie po świętach, kiedy to w naszych domach zostaje wiele niepotrzebnych produktów i potraw. W mieście znajduje się sporo lodówek, w których zostawić można świąteczne nadwyżki. Jedna z nich znajduje się na Stadionie Wrocław.
jw